Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

10 januari 2014

Hälsokommunicera mera inom tandvården!

Ulrika Lindmark

HundfjällenKommunikation, kommunikation, kommunikation….!!! Detta ord måste bli ett av honnörsorden inom tandvården, både i samband med behandlande, förebyggande och framför allt hälsofrämjande arbete.

Information är inte en tillräcklig effektiv preventiv strategi för kariessjukdom enligt studier.  Ändå fortsätter merparten av många i tandvården att informera på ett traditionellt sätt. Argumentet är att ”det tar för mycket tid att samtala” och ”vem vill betala för det?” I en lokaltidning i veckan, reagerar tandläkare inom tandvården på att den sk ”barnpengen” ska minska för att spara pengar, och vi ska höja åldersgränsen för ”fri tandvård” till 25 år. Vi förskjuter bara problemet framåt, anser jag. Flera studier visar att små barns vanor som leder till karies, ökar risken att få karies i äldre åldersgrupper, även i vuxen ålder. Vi måste ju kommunicera genom hälsofrämjande samtal tidigt i åldrarna, och för de små barnen, till föräldrarna. Vuxna vill också kommunicera och känna sig delaktiga. Terapeutiska och behandlande åtgärder kostar och hälsofrämjande åtgärder såsom engagerande samtal och hälsokommunikation som genrerar delaktighet för patienten sparar pengar, hur svårt kan det vara!

Jag läser just nu en bok, Hälsokommunikation i vård och omsorg av A. Gerge. Denna bok innehåller goda exempel på hur långt man kan komma med en god och hälsofrämjande kommunikation, bl a genom språket. Motiverande samtal nämns ofta i detta sammanhang, men denna bok visar att det finns fler strategier att tillgå och att det handlar om resursaktivering och ett salutogent samtalssätt. En bokrecension av denna kommer i nästa nummer av Tandhygienisttidningen. Mitt budskap denna gång är att uppmana till att skapa tid för att samtala och lyssna på dina patienter, det skapar goda relationer och framgångsrika hälsoresultat.

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev