Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

22 september 2020

Har du hittat din digitala balans?

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Jag får ofta frågor som: ”När får jag tillbaka min ROI (Return Of Investment) på min scanner?; När är det bäst att investera?; Är vi tidigt ute?; Jag är digitalt okunnig, men tycker digital tandvård är jättespännande – är det läge för mig att satsa på det här nu?”. Som ni förstår är sådana frågor nästan omöjliga att svara på. Den fråga man istället bör ställa sig är: ”Har jag hittat min digitala balans?”

Vi har digitala inslag på alla nivåer inom tandvården idag: från intraoral 3D-scanner och journalsystem till digital assistans vid rotfyllning och digital bedövning.

Det digitala – i alla sammanhang – lyder under en samling lagar och principer. Den första är ganska uppenbar: om en digital lösning är bättre än den analoga, så slår den förmodligen igenom.

Vi ser det hela tiden. Efter Mobilt Bank ID försvann bankernas kortdosa, som i sin tur ersatte betalning med pappersblanketter. Förbättringen var självklar.

Ett exempel från tandvården: det är idag inte försvarbart med icke-digitala journalsystem som INTE är uppkopplade till Försäkringskassan. Det blir mycket, mycket onödigt extrajobb. Det är inte ekonomiskt försvarbart.

Intraoral 3D-scanner är en annan självklar investering. 3D-scanner är en av de mest signifikanta digitaliseringarna som branschen har upplevt. Den sparar tid och besvär för både patienter och tandläkare.

Det är här många invänder.

”Visst, det digitala är bra. Men, när vi använder digital bedövning – som känner av trycket på vävnaden och släpper ifrån sig perfekt dos bedövningsmedel på rätt plats – så är det toppen för patienten. Men för oss tandläkare blir det mer jobb.”

Här är nästa princip: vilken digitalisering vi än inför, så förlorar vi någonting. Patienterna gillar digital bedövning – vi får merarbete.

Jag älskar min smartphone och alla möjligheter den medför. Men de äldre mobiltelefonerna hade bättre batteritid. Man kunde gå runt med telefonen i en halv vecka utan att tänka på laddning.

Det är här vi kan börja förstå den digitala balansen. Och den är alltid personlig. Det beror på vem du är, vilken teknisk tolerans du har, vilken miljö du är i, hur du är van att jobba…och en massa andra parametrar.

Jag själv vill skriva ut saker på min skrivare. Det blir trevligare att läsa, tycker jag. De yngre, som gör allt på telefon, läser inte ens bloggar på dator. De kanske tycker att en skrivare är som en vevgrammofon.

Om du är tandläkare och kompressorn strular, vad gör du? Du kanske är i en miljö som är inriktad på enkla effektiva processer: Bedöva – laga – ta betalt. Om något strular i den miljön, så skall någon komma och fixa det, är tanken.

Men här finns ett problem: Om du digitaliserar lite för mycket i en sådan miljö, så påverkar du ditt flöde negativt.

Låt säga att du har Intraoral scanner, du har en 3D-printer, du har en CBCT, du har datorer och servrar överallt, du har digital diskmaskin och kaffemaskin… Det är klart att de kommer att krångla!

Ju fler digitala enheter du har, ju större är risken att något krånglar. Och ju mindre digital tolerans du har, desto mer problem får du.

Vi kan nog inte skapa ett perfekt analogt eller digitalt system. Men vi kanske kan hitta vår balans.

/Michael

 

Michael Braian, tandläkare och tandtekniker i Malmö som rapporterar här löpande om forskning och klinisk tillämpning av ny teknik.

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev