Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

15 augusti 2012

Het debatt om valfrihet (LOV), vårdkvalitet och vinstfördelning

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Samhällsdebatten kring olika vårdformer har den senaste tiden hettat till allt mer när det gäller lagen om valfrihet (LOV), vårdkvalitet och vinstfördelning.

När det gäller valfritt vårdval verkar vissa politiker inom framförallt traditionella vänstern/socialdemokraterna och LO (ref. artiklar: S bör kräva full insyn i stället för vinstförbud och Vad säger Löfven om LO:s modell?) tycka att fritt vårdval inte är helt i sin ordning samtidigt som fler förslag på ökad patientinflytande genomförs med stöd av olika myndigheter och den nuvarande regeringen.

Inom tandvården har det sedan länge funnits stor valfrihet och det verkar knappast hämma upplevd kvalitet inom vare sig privat eller offentlig tandvård (ref. Svenskt kvalitetsindex).

En intressant studie publicerades i dagarna av Konkurrensverket med fokus på vårdval och kvalitet. Den visar bl.a. att priset inte alltid är avgörande för patienten (ref. artikel: ”Mer makt år patienten med ny lag”), något som vi på Dental24 också tidigare hävdat (ref. Pris och kvalitet hör ihop!). I framtiden kan patienterna bl.a. förvänta sig bättre och mer tillgänglig information/beslutsunderlag om de olika vårdalternativen och också tydligare få veta vad det kostar i förväg.

Vad gäller vinstfördelning inom olika verksamheter verkar de flesta vara överens om att vinster från skattefinansierad vård (tandvården är skattefinansierad med c:a 10 miljarder/år dvs. c:a 40% av den totala tandvården) inte skall kunna gömmas i några ”skatteparadis”. Denna uppfattning börjar alltmer omfatta alla slags verksamheter och bolag. Att olika verksamheter på sikt måste vara lönsamma kan det väl knappast råda någon oenighet om, oavsett om vinsten går tillbaka till verksamheten, de anställda, eller till investerare/riskkapitalister/ägare som väljer att dela ut vinsten och lagligt skatta för den?

Alla verkar dock inte hålla med om hur vinsten skall fördelas. Läs ”Skattepengar ska gå till vård, inte till riskkapitalister”. Varför är det så stort intresse för hur vinsterna används för just skattefinansierade vårdtjänster? Varför är det i så fall inte lika stort intresse för hur vanliga privata eller utländskt ägda företag disponerar övriga vinster? Svenska staten köper ju allt möjligt både privat och offentligt för våra skattepengar och är dessutom helt beroende av internationell handel. Vart den vinsten hamnar är det ingen som talar om!

 

Per Ahlberg, Dental24

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev