Het debatt om valfrihet (LOV), vårdkvalitet och vinstfördelning
Samhällsdebatten kring olika vårdformer har den senaste tiden hettat till allt mer när det gäller lagen om valfrihet (LOV), vårdkvalitet och vinstfördelning.
När det gäller valfritt vårdval verkar vissa politiker inom framförallt traditionella vänstern/socialdemokraterna och LO (ref. artiklar: S bör kräva full insyn i stället för vinstförbud och Vad säger Löfven om LO:s modell?) tycka att fritt vårdval inte är helt i sin ordning samtidigt som fler förslag på ökad patientinflytande genomförs med stöd av olika myndigheter och den nuvarande regeringen.
Inom tandvården har det sedan länge funnits stor valfrihet och det verkar knappast hämma upplevd kvalitet inom vare sig privat eller offentlig tandvård (ref. Svenskt kvalitetsindex).
En intressant studie publicerades i dagarna av Konkurrensverket med fokus på vårdval och kvalitet. Den visar bl.a. att priset inte alltid är avgörande för patienten (ref. artikel: ”Mer makt år patienten med ny lag”), något som vi på Dental24 också tidigare hävdat (ref. Pris och kvalitet hör ihop!). I framtiden kan patienterna bl.a. förvänta sig bättre och mer tillgänglig information/beslutsunderlag om de olika vårdalternativen och också tydligare få veta vad det kostar i förväg.
Vad gäller vinstfördelning inom olika verksamheter verkar de flesta vara överens om att vinster från skattefinansierad vård (tandvården är skattefinansierad med c:a 10 miljarder/år dvs. c:a 40% av den totala tandvården) inte skall kunna gömmas i några ”skatteparadis”. Denna uppfattning börjar alltmer omfatta alla slags verksamheter och bolag. Att olika verksamheter på sikt måste vara lönsamma kan det väl knappast råda någon oenighet om, oavsett om vinsten går tillbaka till verksamheten, de anställda, eller till investerare/riskkapitalister/ägare som väljer att dela ut vinsten och lagligt skatta för den?
Alla verkar dock inte hålla med om hur vinsten skall fördelas. Läs ”Skattepengar ska gå till vård, inte till riskkapitalister”. Varför är det så stort intresse för hur vinsterna används för just skattefinansierade vårdtjänster? Varför är det i så fall inte lika stort intresse för hur vanliga privata eller utländskt ägda företag disponerar övriga vinster? Svenska staten köper ju allt möjligt både privat och offentligt för våra skattepengar och är dessutom helt beroende av internationell handel. Vart den vinsten hamnar är det ingen som talar om!
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.