Hur våra vanor förändras i en föränderlig värld
Nu när vi har lämnat industrialismen och produktionssamhället och är på god väg in i informationssamhället. Hur påverkar det oss?
Jo, vi måste tänka i helt nya banor och göra saker annorlunda. Eftersom nästan alla saker som går att producera i stora serier inte kostar särskilt mycket att tillverka längre så är det inte nyttan utan värdet som bestämmer vad saker och ting får lov att kosta. Borta är påslagskalkyler baserade på produktionskostnader (material) plus påslag för arbete (tjänst) och vinst som tidigare utgjorde priset. Glöm täckningsgrad (TG) helt enkelt, det är inte längre så intressant när tillverkningskostnaden går allt mer mot nästan ingenting eller bara en bråkdel av priset. Tänk istället på vad saker och ting är värda och skapa mervärde om du vill ha mer betalt för dina varor eller tjänster.
Digital information t.ex. kostar nästan ingenting att producera eller distribuera (dela). Detta gör att mycket förändras, t.ex. hur man tillgodogör sig information. Tidningar och andra trycksaker håller t.ex. på att få en helt ny roll. Viss information vill man ju snart inte ha på annat sätt än digitalt. Vem använder Nordisk Familjebok när man vill veta vad som hände efter det att boken trycktes?
Så kan det gå…
För ett tag sedan var jag i Carmel/Monterey i Kalifornien (ett besök rekommenderas). Där frågade jag en yngre lokal kvinna i baren: ”Var det inte här som den historiska rockfestivalen ägde rum 1967? ”Hon var tyst en stund men efter ett tag svarade hon: -Jo, det är riktigt. – Jag SMS:ade just och frågade mamma!
Till saken hör denna unga dam inte ens var född 1967 ! Allt annat är rockhistoria!
Information och nyheter blir också snabbt gamla
Eller som Rolling Stones sjöng redan på 60-talet ”Who wants yesterdays papers…?” (Lyrics ››). Nej, allt fler använder onlinefunktioner såsom SMS, Google eller Wikipedia som oftast är mer tillgängliga, eller varför inte Dental24 om du vill vara uppdaterad på det som händer i inom svensk tandvård?
”Tänka digitalt”
Nåväl, våra vanor förändras och nu det gäller att ”tänka digitalt”. Det betyder att man förmodligen inte hämtar kunskap och information på samma sätt nu som förr t.ex. i tidningar, i böcker eller på någon kurs. Eller vem trodde att man kunde sitta hemma i soffan och delta på ett webinar t.ex. live föreläsning/operation och samtidigt tala med kirurgen eller konsultera en kollega i en annan del av världen i realtid?
Gamla tidningar försöker hänga med
Att hålla på information och att inte dela med sig som en del t.ex. traditionella tidningar försöker göra på nätet med krångliga inloggningar är heller knappast särskilt modernt. Nu gäller det snarare att få sitt budskap läst över traditionella gränser! Detta gäller såväl både tidigare geografiska som fackmässiga gränser eller revir. Allmän information är knappast något exklusivt längre. Svårigheten är att få betalt för skrivandet men Metro och andra gratistidningar är förmodligen här för att stanna.
Vill du bli bättre på att använda den nya tekniken i vardagen?
Vill veta hur man lär sig att ”tänka digitalt” är du välkommen att delta i kursen ”Digital Information i Praktiken” som går i Stockholm, Göteborg och i norra Italien nästa vår. Här delar vi med oss av kunskap med hjälp av den senaste tekniken. Kursen är inget för ”datanördar” utan passar alla oss vanliga användare. Du kan läsa mer om kursen och preliminärboka här! ››
Per Ahlberg, född på räknestickans tid men använder idag iPhonen till att räkna med 🙂
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.