Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

28 januari 2022

Infekterad tandvård

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Det mesta inom tandvården fungerar rätt bra men det finns några saker som inte gör det.
Till detta hör personalförsörjning, rimliga löner för vissa yrkesgrupper och ansvarsfördelningen.

Att det råder brist på kvalificerad personal är i princip alla överens om, utom möjligtvis Sveriges Tandläkarförbund*. Så har det varit länge nu (i över 10 år) och ingen lösning siktas.

Att tandhygienister och tandsköterskor tjänar för dåligt är inte heller någon nyhet. Frågan är hur man kan höja deras och tandvårdens status och ersättning för att undvika ökad personalomsättning och ytterligare brist på kvalificerad arbetskraft?

Vem är det då som är ansvarig för denna utveckling?
Är det politikerna, myndigheterna, regionerna, arbetsgivarna, intresseföreningar, utbildningsväsendet eller alla de som arbetar inom svensk tandvård? En rundringning ger vid lag att alla skjuter på alla! Kanske har man olika intressen?

Visst, samhällsutvecklingen i stort – till exempel utflyttningen från landsbygden – har säkert bidragit. Men nu håller faktiskt många orter på att befolkas igen. Också har vi blivit ca 1,5 miljoner fler och äldre medborgare sedan millenniumskiftet men inte fått fler yrkeskunniga inom tandvården, snarare tvärtom. ?

Politiskt har det inte heller hänt särskilt mycket sedan den senaste större tandvårdsreformen (2008). Möjligtvis mindre justeringar och två politiska utredningar varav den senaste mer fokuserar på vem som skall betala för vad ur ett rättviseperspektiv. Knappast på hur fler får bättre munhälsa och livskvalitet!

Spelar det någon roll när köerna till tandvården växer? Ja, det gör det! Men det är säkert inte de som har råd att betala som är förlorare på det, utan de som inte har tillgång till tandvård och då inte bara av ekonomiska skäl.

Så vad är då behandlingsplanen? Voltaren, som lindrar smärta och inflammation kanske? ? Eller så kan man om man så vill, fortsätta att ”sitta stilla i båten”.

Med vänliga hälsningar

Per Ahlberg
Dental24

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev