Jag utvecklar – och utvecklas – i Folktandvården
En utvecklingsklinik, vad är det? Men framförallt, hur är det att arbeta där? När jag såg annonsen för tandhygienisttjänsten på Folktandvårdens utvecklingsklinik blev jag nyfiken direkt. Jag var nyutexaminerad och kände mig redo att börja jobba och göra skillnad. Att dessutom få arbeta på den första utvecklingskliniken kändes mer än spännande.
Jag skickade in en ansökan och nu har det blivit tre roliga och lärorika år på Folktandvården Kvillebäcken. Så vad innebär det då att arbeta på en utvecklingsklinik? Folktandvården Västra Götalands utvecklingsklinik är en unik testmiljö för nya idéer och projekt. Projekten kommer från Folktandvården själv, men även från organisationer eller företag inom sjukvården. Själva utvecklingskliniken är en del av Folktandvården Kvillebäcken och disponerar ett eget rum där diverse projekt kan utföras. Med toppmodern utrustning och bland annat avancerade inspelningskameror kan olika projekt drivas och även videofilmas. Allmäntandvårdsdelen, där jag arbetar, är en vanlig klinik med ”vanliga” revisionspatienter. Skillnaden är att vi deltar i olika utvecklingsprojekt parallellt med den dagliga verksamheten.
Ibland, det ska jag erkänna, är det lite besvärligt att behöva jobba utanför sin ”comfort-zone” när nya projekt ska dras igång. Men under arbetets gång så växer man. Det är ju det mycket handlar om i vårt yrke. Att utvecklas och känna att man lär sig (och för all del lär ut) kunskap.
En del projekt märks inte av för patienterna, en del är de själva involverade och delaktiga i. Just nu har vi flera olika projekt igång, bland annat testar vi journalsystemet T4 version 3, en digital scanner och betalkiosken. I betalkiosken kan patienterna checka in sig. Efter utförd behandling checkar de ut sig och betalar med sitt betalkort. Ett bra sätt att avlasta personalen i receptionen om patienten inte har några andra frågor.
Ett exempel på ett hälsofrämjandeprojekt där patienterna är delaktiga är ”Bota karies”, vi samarbetar med en dietist och har ett starkt fokus på kosten. Framöver kommer jag att berätta mer om ”Bota karies” och ge er en inblick i andra spännande projekt som utvecklar svensk tandvård. Vi ses snart!
Hälsningar Sara
Sara Adolfsson är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.