Kursresa till Kerala, Indien 2018: Nya sätt att behandla smärta
Värk och smärta orsakar stort lidande och stora kostnader både för individen och samhället. Vården skriver ut smärtstillande och antidepressiva preparat som aldrig förr. På Curomeds kurs i Kerala får deltagarna stifta bekantskap med smärtbehandling utifrån ett helhetsperspektiv som yoga, ayurveda och sjukgymnastik med ortopedisk manuell terapi med två av världens främsta experter, Björn och Ulrika Aasa, som kursgivare.
Av Tore Sahlin, Curomed Utbildning AB
Kursen
Värk och smärta är mångfacetterade problem som orsakar stort lidande och stora kostnader både för individen och samhället. De som drabbas söker framför allt för ont i ryggen och leder samt huvudvärk och muskelvärk. Vården skriver ut analgetika, NSAID-preparat, opioider, antiepileptika och antidepressiva preparat som aldrig förr. Som en doktor jag talade med sade: Något måste man ju ge!
Det finns många drivkrafter bakom denna utveckling, patientens rätt till smärtfrihet, reklam och receptfrihet är några. Det är också stora problem med att utvärdera effekterna. Dessutom skapas olika typer av beroenden, det lindrigaste är väl att det blir en betingad reflex att ta en tablett när man känner smärta. Smärtstillande med central verkan påverkar belöningscentrum och skapar därför ett kraftigare beroende. Medlen har tyvärr också en avtagande behandlingseffekt vid kontinuerlig behandling, effekten ligger på placebonivå efter 6–12 veckors intag. Detta är välkänt och kallas receptoradaptation.
Vad finns det då för alternativ till piller? Fortsatt normal fysisk aktivitet är kanske det första man bör framhålla. Olika former av muskelträning och stretching minskar muskelvärk genom fler olika mekanismer. Dessutom skapas ett allmänt välbefinnande av fysisk aktivitet som minskar smärtupplevelsen. Kognitiv beteendeterapi, meditation och olika avslappningstekniker minskar känslan av oro och på så sätt minskas också smärtupplevelsen. Akupunktur är också verkningsfullt i många fall. Yoga och Ayurvedisk medicin har i århundraden arbetat med smärtbehandling utifrån ett helhetsperspektiv.
Ortopedisk manuell terapi, OMT
Under de senaste åren har OMT, ortopedisk manuell terapi seglat upp som en metod som fungerar när allt annat är uttömt. OMT är ett specialistområde inom sjukgymnastiken där man arbetar med undersökning, behandling och förebyggande av smärta i rygg, leder, muskler och nerver. Häpnadsväckande positiva resultat erhålls vid många kroniska smärttillstånd där läkaren, tandläkaren, sjukgymnasten och patienten tidigare givit upp om en positiv förändring. Utgående från en bio-psyko-social helhetssyn görs en analys av patientens sjukhistoria, smärt- och funktionsstatus. I den ingår en bedömning av patientens aktuella smärt-och vävnadsmekanismer samt hennes förmåga att hantera de aktuella besvären.
Den manuella undersökningen utgörs av systematiskt, specifikt riktade rörlighets- och smärtreproduktions- respektive avlastningstester. Utifrån funktionsanalysen, där även kompletterande undersökningar vägs in, upprättas, i samråd med patienten, en behandlingsplan som innehåller specificerade del- och slutmål.
Behandlingen kan bestå av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande åtgärder som mjukdelsbehandling, muskeltöjning, mobilisering, manipulation och träning av motorisk kontroll. Åtgärder kan, i det akuta skedet, vara specifikt riktade till en enskild led eller symtomgivande struktur eller vara mer generellt omfattande utgående från patientens kliniska bild. Subakut kompletteras den manuella behandlingen med specifikt riktad funktionsträning under handledning och som egenaktivitet, i syfte att förhindra återfall, som en del i den medicinska uppföljningen.
Björn och Ulrika Aasa är två av världens främsta experter och flitigt anlitade kursgivare såväl i Sverige som internationellt och kommer glädjande nog med på vår resa till Kerala.
Egna tillfrisknanden
Min fru Karin och jag själv är helt sålda på denna behandlingsmetods möjligheter som komplement till dagliga yoga- och meditationsövningar.
Karin råkade ut för en wiplash-skada för 30 år sedan som har följt henne genom livet. Hon har kunnat hålla skadan i schack relativt bra under många år men de senaste åren har varit besvärliga. Mötet med Björn Aasa, hans diagnostik och några små enkla övningar gjorde henne besvärsfri efter ett par månaders behandling.
Själv började jag få obegripliga ryggskott som kom utan vidare tycktes det. Jag sade till Björn: ”Jag kan lyfta en 50 kilossäck utan problem och så böjer jag mig ner för att titta under bilen så får jag ryggskott. Vad beror detta på?” Jag fick stå, böja benen, vrida mig allt under det att Björn observerade och klämde. ”Dina stabiliserande bäckenmuskler behöver kickas igång igen, de är nu helt overksamma” sade Björn, och gav också mig några enkla övningar. Jag är nu, några månader senare helt besvärsfri och har inte haft några flera ryggskott.
Kursdeltagare med besvär särskilt välkomna!
Björn och Ulrika kommer att använda kursdeltagarna som demonstrationsobjekt, så kursdeltagare med allehanda besvär från rörelseapparaten är särskilt välkomna! Detta kommer att bli en unik kurs där vi kombinerar uråldrig visdom från Ayurvedisk tradition med det senaste som sjukgymnastiken kan erbjuda. Du kommer också att kunna erbjuda dina smärtpatienter, nya pillerfria, alternativ.
Resmålet Kerala
Nu några ord om själva resan. Kerala har blivit ett kärt resmål för oss och många andra. Detta blir Curomeds fjärde resa till Kerala!
Inte ens Vasco-da-Gama var den förste västerlänningen när han kom hit i slutet på 1400-talet. Han möttes av kristna församlingar som också upplevde det säregna och fantastiska Kerala.
Det sägs att Aposteln Tomas, ”Tomas Tvivlaren”, reste utanför det romerska riket för att predika evangeliet, och kom så långt som till Tamilakam som är staterna Tamil Nadu och Kerala i dagens Indien. Enligt traditionen nådde aposteln Muziris, (dagens Nordparavur och Kodungalloor i delstaten Kerala, Indien) 52 AD och döpte flera personer och grundade det som idag kallas Saint Thomas Christians eller MarThoma Nazranis, Tomaskyrkan på svenska. Han ses ofta som Indiens patron och namnet Thoma är fortfarande ganska populärt bland Saint Thomas-kristna i Indien. Vasco-da-Gama dog och begravdes också här 1524.
Kulturen, naturen, folklivet och människorna, allt är intressant och spännande i Kerala och måste upplevas. Att ta ett morgondopp på Kovallam beach med hela Indiska Oceanen utanför, att se fiskarna gå ut med sina båtar genom bränningarna och sedan dra in sina nät mot stranden är en obeskrivlig upplevelse.
Att åka Kettavallumbåt och glida fram på ändlösa kanaler i Kerala Backwaters är en annan upplevelse som etsar sig fast i ens inre för evigt. Vi förflyttar oss i detta intrikata nätverk av kanaler, laguner, sjöar och floder med sitt rika djur- och fågelliv och upplever en värld som inte finns någon annanstans på jorden. Kanalerna är naturliga eller handgrävda och försörjs med vatten från 48 olika floder. Sammanlagt har man byggt ihop 900 km vattenvägar.
Kettuvallambåt betyder ”ihopsydd båt”. Dessa upp till 80 fot (24 m) långa båtar är gjorda av kraftiga plankor som hålls ihop med något som kallas ”coir”, rep av kokosfibrer. Utvändigt är de målade med oljan från cashewnötskal eller fiskolja. Designen är mycket speciell och tyder på kinesisk influens. Kettuvallambåtarna användes för att transportera stora mängder av tunga varor eller material från en plats till en annan. Fortfarande används dessa båtar på vissa ställen för att transportera kokos, sand och annat gods. Förr i tiden, innan vägnätet var utbyggt, var dessa båtar det huvudsakliga transportmedlet.
Under vår rundresa i Kerala efter kursen kommer vi också till Thekkady som ligger i Västra Ghatsbergen cirka 11 mil öster om staden Kottayam. Man åker längs en naturskön väg kantad av gummiodlingar och skogar med eucalyptus, teakträd och pepparbuskar. Allteftersom vi kommer högre upp kommer allt fler intensivt gröna teodlingar på kullarna. Här finns också plantager med allehanda kryddor som peppar och kardemumma. Klimatet är behagligt och orten hyser också Indiens största naturreservat, Periyar National Park and Wildlife Sanctuary, som vi kommer att göra en kortare vandring i. Parken är Indiens största och det finns även tiger här. Dock är det otroligt att vi skulle få se en tiger, men väl många andra intressanta saker. Tigerbilden tog jag 2008 i Bandhavgarh i norra Indien från elefantryggen, en annan mycket spännande resa som jag hoppas att vi kan göra någon annan gång…
Resan avslutas i Cochin, den stora handelsstaden med mångtusenåriga traditioner och ett framträdande kulturellt och religiöst centrum. Utbytet mellan mellanöstern, Europa och den indiska subkontinenten har troligen varit mycket mer intensivt än vi kan föreställa oss och framför allt hinduismen och buddismen har säkerligen inspirerat kristendomen, islam och kanske även judendomen mer än vi tror. Här finns en judisk synagoga, portugisiska kyrkor, moskéer och hinduiska tempel och en anglikansk kyrka. Vid en rundvandring i denna pittoreska stad måste man även titta på fisket från de kinesiska fiskenäten som påminner om Cochins karaktär av historiskt global knutpunkt med invandring även från Kina.
Välkommen med! Se mer på curomed.se
Vänligen
Tore Sahlin
Curomed Utbildning
PS. Om du är icke-yrkesverksam pensionär kan du vara med på kursen på mycket förmånliga villkor, kontakta Sara Sahlin på sara@curomed.se. DS
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.