Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

22 mars 2015

Måste vi utvärdera vad vi gör?

Ulrika Lindmark

Att utvärdera insatta åtgärder av tandvårdsbehandling, är något som tandvårdspersonal gör mer eller mindre varje dag. Eller om vi ska vara lite självkritiska, gör Du det?

Tussilago 2015_IMG_1831

Hur ofta fundera Du på dina insatta åtgärder? Vad är de insatta åtgärdena? Är det något som du har rekommenderat din patient, eller var det något Du gjorde i samförstånd med patienten? På kliniken pågår säkerligen en mängd olika större eller mindre projekt som har ett syfte att förbättra munhälsan hos våra patienter, barn som vuxna. Men, hur är det med utvärderingen av dessa? Finns det tid att utvärdera? Är det nödvändigt? Finns det kunskap om utvärderingsmetoder? Ja, det blev fler frågor på en gång, frågor som kan vara bra att reflektera över då och då. Vad händer då om inte insatta åtgärder utvärderas? Vi vet ju egentligen inte om det vi gör är bra eller har givit effekt. Som tur är har vi ju bl a olika styrdokument som redan utvärderat olika åtgärder, t ex SBU-rapporter, nu senast om barn- och ungdomstandvård, eller ramdokument för äldretandvård och Socialstyrelsens riktlinjer. Dessa rapporter, riktlinjer och annan forskning vägleder oss till bra och effektiv vård. Men att utvärdera insatta åtgärder, dvs effekten av dessa, innebära ändå att vi måste utvärdera allt, från en enskild patientbehandling till ett lokalt eller regionalt projekt. Till detta krävs olika typer av metoder. För den enskilda patientbehandlingen innebär detta kanske utredning genom samtal i kombination med klinisk data. För projektet på kliniken innebär det andra och kanske fler metoder, som täcker in effekter på en bredare front, allt från kliniska data, enkäter och intervjuer. Kunskap om metoder för förbättringsarbete, är också värdefullt för utvärdering av olika projekt som genomförs på en eller fler kliniker. Detta är också något som bl a tandhygieniststudenter med kandidatexamen, och ännu mer, magisterexamen har med sig efter utbildningen. Detta är också kunskap som kan förvärvas med fristående kurser. Klinikchefer med kunskap om kvalitetsförbättringsarbete inom hälso- och sjukvård, är något som jag också skulle rekommendera. Så ja, att utvärdera vårt arbete, både på patientnivå och kliniknivå är av stor betydelse för vårdkvaliten inom tandvården, men kräver också kunskap.

//Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev