Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

19 december 2016

När individualiseringen går för långt

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Något håller på att hända i vårt samhälle just nu. Ja, kanske har det varit på gång ett tag? Vi håller på att få ett helt nytt samhälle där ”jaget” håller på att ta över. Det märks dagligen.

Ingen har väl undgått att märka hur många (även jag) som tar tillvara de nya möjligheterna att göra sig hörda med hjälp av den moderna tekniken. Men ibland får det märkliga konsekvenser.

Jag tror att både Brexit och nu senast det amerikanska presidentvalet är en följd av den ökade individualiseringen. Denna trend syns framförallt i västvärlden och tar sig utryck i många olika radikala former.

Nu kan nästan alla, antingen offentligt eller anonymt, dela och utrycka sina åsikter eller privata intressen på nätet. Några väljer Facebook, Twitter,Instagram t.ex. Andra väljer det mörka nätet, ”The dark web”, där de kan vara helt anonyma. På ”The dark web” samlas bl.a. huliganer, terrorister, rasister, nationalister (t.ex. Anders Behring Breivik), anarkister, droghandlare, pedofiler, hackare, programmera och whistleblowers (t.ex. Julian Assange, programmerare och Edward Snowden, systemvetare). Alla har inte tveksamma avsikter men många har det!

De som hörde mig föreläsa på Dentsplys julseminarium i Mölndal fick höra vilka fantastiska möjligheter det finns att effektivt kommunicera med sina patienter via webben men också om webbens baksidor såsom säkerhetsproblem och inte minst ”The dark web”. Det finns alltid ”två sidor av samma mynt”!

Individualiseringen gör också att många blir radikala egoister och inte tänker på andra människor som behöver hjälp och omsorg. Individualiseringen är dessutom ett hot mot demokratin när man inte längre litar på etablissemanget, t.ex. de förtroendevalda, utan bara vill rå sig själv. En växande skara upplever också olust över den ökade insynen och kontrollen från olika myndigheter och banker (även på konton utomlands). Detta på gott och ont!

Jag upplever att samhället håller på att glida isär, polariseras och att extremismen ökar. Det finns de som har det förhållandevis bra men inte vill dela med sig till andra. Och de som inte har samma förutsättningar, ekonomiskt eller kulturellt. Detta kan leda till spänningar från båda sidor.

De flesta av oss vill känna oss bekräftade på ett eller annat sätt. Allt för många gör tyvärr inte det och demonstrerar detta tydligt på nätet, fotbollsmatcher, gator och torg.

Vi måste undvika extremism (t.ex. anarki), hålla ihop, respektera demokratin och varandra, hur olika vi än är som individer.

”Behandla andra som du själv vill bli behandlad.” (Publilius Syrus 85 f.Kr.-43 f.Kr.)

/Per

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev