New year, new body eller new year, new teeth?
Hoppas att ni har fått vila, äta gott, umgås med nära och kära och fyllt på med ny energi. Nu kör vi igång med år 2019!
Det nya året brukar ofta förknippas med nyårslöften. Vad har du för löften? Är du en av de många som försöker komma igång med träning och kost? Jag är en av dem! Varje år säger jag till mig själv att NU är det dags för förändring. Träna för att vara stark och hälsosam.
Löften om förändring är för det mesta kopplade till hälsa, kropp och själ och i början av året är träningsanläggningarna fulla. Men varför är man inte lika mån om sin munhälsa? Tänk om det vore samma sak att gå till gymmet för att bli stark som att komma till tandvården och bli frisk i munnen.
De flesta förstår ordet karies, hål i tänderna. Att gå till tandläkaren känns naturligt för att få ett hål lagat, det syns i munnen och det känns bra. Men en vanlig missuppfattning är att tandhygienisten bara tar bort tandsten och många känner inte till hur munnens status påverkar resten av kroppen. Att en god munhälsa till exempel minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
När patienterna blir informerade om kopplingen mellan kroppen och tänderna blir de ofta motiverade att komma tillbaka för att få behandling. Men om patienten inte tar till sig information och instruktioner så kvarstår sjukdomen och det goda resultatet uteblir. Här har vi en utmaning framför oss, och det är just det som gör jobbet som tandhygienist så spännande.
Nytt år och nya tag. Heja friskare tänder och tandkött samt kropp och själ! Vi tandhygienister gör en profylaktisk skillnad!
/Jill
Jill Kvarnström är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken, Göteborg, som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.