Ni unga formar själva er framtid och måste ta ansvar inom det yrke ni valt
Om jag ser på Sverige och de olika yrkesorganisationerna, det vill säga tandläkare, tandsköterskor, tandhygienister och tandtekniker så ser jag stora skillnader i aktion.
Tandtekniker
som brottas med stora investeringar (digitalisering, som kanske inte är möjlig för alla labb) eftersom vi har varit bundna till ett ersättningssystem, nämligen Tandvårdsförsäkringen. Taxan har angett priset men också hämmat utvecklingen. Genom att någon annan har satt priset har vi inte kunnat fondera/spara och dessutom har vi behövt revidera vår budget stup i kvarten när nya direktiv införts. Myndigheterna har även minimerat antalet produkter som är subventionerade inom tandvårdsförsäkringen, vilket gjort att tandteknikerna i Sverige har en liten produktlista jämfört med resten av världen. Sanningen är dock att vi kan göra vad vi vill och patienten får betala 100 %, men få vågar sälja bra tandvård. Det gäller både tandläkare och tandtekniker.
Vi har dessutom fått konkurrens från många bra utländska labb för det är väl ingen som tror att dessa labb är sämre än våra. I så fall är vi önsketänkande och imbecilla. De länder som var mindre utvecklade i den dentala sfären har med hjälp av bland annat tillgängligheten till sociala medier, grupper och YouTube skaffat sig kunskap på ett enkelt och billigt sätt. Det man ser i dessa länder är en hungrig våg av kunskap och när jag själv deltagit i kurser har jag ofta sett att dessa deltagare verkligen lyssnar och försöker få med sig allt hem.
Det är snarare så att vi blivit omsprungna av konkurrenterna. Utbildning borde vara obligatorisk med kurser varje år för att uppfylla en viss kvot för att få arbeta. Det måste vara intressant för laboratorieägare att ha välutbildade och ”up-to-date” anställda. Detta system finns idag på många ställen runt om i världen.
Vidareutbildning är viktigt men tyvärr finns det de som arbetat ett helt yrkesliv utan att ha fått gå på några kurser alls. Det är viktigt att vi hela tiden håller oss ajour med utvecklingen, inte bara chefen. Då höjer vi kunskapsnivån. För att inte tala om arbetsglädjen.
När jag arbetade för Nobel Biocare i Indien 2008 fick jag erfara att de stora indiska labben skickade sina anställda på kurser i Tyskland. Otroligt!
Det vore bra med en ny generation tandtekniker i förbundet. Problemet är att många i den nya generationen inte är föreningsmänniskor, de tänker mer på sin egen utveckling men det finns säkert bra undantag.
Om ni känner någon som ni vet skulle vara en tillgång för förbundet, promota henne/honom till valberedningen i Tandteknikerförbundet.
Ni unga formar själva er framtid och måste ta ert ansvar inom det yrke ni valt…
Tandsköterskor
är det full fart på. Vi tittar in i tandsköterskornas värld där det visar sig att diskussionerna nu är igång kring de stora löneskillnaderna mellan Folktandvård och Privattandvård. Här kommer det nog att behövas en justering om man vill behålla sina duktiga tandsköterskor inom FTV.
Även snabbutbildning av tandsköterskor är ett hett ämne och det kan man förstå. Jämfört med många andra länder har vi välutbildade tandsköterskor i Sverige. I många länder är det ofta ett lågstatusarbete där man inte får arbeta delegerat och inte lägga anestesi. Det vore trist att ändra på det. Under mitt yrkesliv har jag träffat många tandsköterskor både privat och på FTV. Tandsköterskan är tandteknikerns bästa vän!
Dessutom finns det många bra vidareutbildningar för tandsköterskor och det är bra.
Det råder brist på välutbildade tandsköterskor!
Tandläkare
är det brist på, vad innebär det på sikt? Kommer det bara att finnas tandläkare i de större städerna i framtiden?
En bransch i galopp, så kan man se tandvården nu. Det gäller inte bara i Sverige utan över hela globen. Bra eller dåligt? Jag skulle säga bra för alla inblandade även om det kräver en del arbete.
För tandläkare och tandtekniker handlar det om digitalisering och kostsamma investeringar. Det känns som att 20 % är med på tåget medan resten är avvaktande eller försiktigt i början av sin digitalisering medan några väntar på sin pension.
Tandhygienister
är det också en omfattande brist på. För bara några år sedan lade man ner utbildningen i Karlstad men nu är det tydligen åter aktuellt att starta utbildning där!? Obegripligt! Det är också konstigt att man inte ger Malmö Tandläkarhögskola, som är en prisad skola, tillåtelse att utbilda hygienister. Det är riktigt bra att Tandhygienistföreningen efter många års enträget arbete har lyckats övertyga politikerna att ta tillbaka den 3-åriga utbildningen. Annars är det ganska tyst men det kanske händer saker som man inte ser eller hör?
/Bodel
Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.