Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

29 april 2013

Planera din arbetsdag rätt och gå hem med krafter kvar och ekonomin under kontroll

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Krönikan är del 8 i raden av råden för en lyckad tidboksplanering.

Idag får du tips om hur du skapar dig en bra arbetsdag efter vilken du kan gå hem med krafter kvar och i lugn förvissning om att ekonomin är bärgad.

 

Punkt 13 tar upp vikten av att 70–80% av arbetsvolymen utförs under de första fem timmarna av en åtta timmars arbetsdag. Med arbetsvolym avses inte bara det faktiska arbetet, kravet på koncentration, utan även ekonomin.

 

Börjar patientarbetet klockan 08.00 är det skönt att när klockan är 13.00 och man går på lunch efter fem timmars arbete och veta att ”det värsta” är gjort. Eftermiddagen mellan 14.00 och 17.00 blir en ”nerförsbacke”.

De koncentrationsmässigt mest krävande åtgärderna som t.ex. omfattande preparationsarbeten, komplicerade rotfyllningar och ”svåra” patienter är avklarade när man går på lunch. Eftermiddagen dränerar inte personalen på den sista energin utan alla kan sluta dagen i tid och komma hem till familjen med livsandarna kvar.

 

Samma är förhållandet med ekonomin. När lunchtimman infaller vet man att tre fjärdedelar alternativt fyra femtedelar av det som måste arbetas in för att nå budget är producerat. Skulle något ha fallerat går det att spänna bågen lite extra under eftermiddagspasset för att garantera att det ekonomiska målet nås.

 

”Tandvårdsfabriken” är den enda verksamhet jag känner till där man vanligen inte vet hur ekonomin ser ut förrän siffrorna kommer vid månadens slut. Vid vissa odontologiska produktionsenheter får man reda på resultatet först efter ett kvartal! Frågan är varför är vi reaktiva när det inte är svårt att vara proaktiv? Planera efter önskad produktion och låt inte dagen bli en överraskning. Unna dig att avsluta dagen med ett leende och upplev att det blev precis så bra som du önskat.

 

Vilken härlig känsla det är när man under ödestimman, timman då maten ska smältas, vet att det tuffa arbetet är utfört och ekonomin bärgad. Att inte behöva stå med alla tunga arbeten det sista man gör på dagen och sedan komma hem som en väl urvriden disktrasa.

 

Punkt 14 behandlar värdet av att planera sin tidbok utifrån en önskad ekonomisk produktion.

Det börjar med att man gör en budget. Beloppet som måste arbetas in för att nå målet, delas med antalet arbetsdagar man kommer att ha tillgång till under året. Var konservativ, räkna inte med för många tillgängliga dagar. Det kan vara skönt att ha en ”kudde” i den bortre delen av perioden om man velat gå på någon extra utbildning, unna sig lite extra ledigt eller ha tvingats vara hemma i sjuksängen mer än man kalkylerat med.

 

En nyttig läxa är att se vad det betyder för den personliga arbetsbördan om man arbetar i ett eller fler rum och vilken procent av arbetstiden man har ”varma stjärtar” i behandlingsstolarna. Den som är intresserad av att veta mer om detta kan kontakta mig så sänder jag över en lättläst tabell. Då blir det också tydligt vad teamtandvård med hög kompetens hos sköterskor och tandhygienister innebär för hur svårt det blir att nå uppsatt ekonomiskt mål. Man kan vara många att hjälpas åt för att nå målet, inte bara en person.

 

Tidigare krönikor i ämnet tidboksplanering presenterar verktyg som möjliggör att man handgripligt och lättare kan uppfylla dagens två punkter.

 

Från och med nu måste man kasta ”när vill du komma” syndromet överbord.

 

En härlig arbetsdag och en ekonomisk framgång kommer inte av sig själv. Det kommer heller inte för att man springer snabbare och borrar fortare. Den goda arbetsdagen och ekonomin kommer ur en intellektuell process.

 

Tänk mer och kommunicera inom teamet hur ni önskar ha det. Det ger ett fint arbetsliv.

 

Gå hem och tänk, gör ett redan fantastiskt yrke ännu roligare!

Lycka till!

 

Gordon Meland

gordon.meland@gmail.com

Tel 070 21 31 201

 

PS. Nu är telefonen lagad och farmors recept på den amerikanska citronpajen är räddat. Nedan följer receptet samt en bild. Obs! ”fabriksmärket” i mitten på skapelsen. DS.

citronpaj

Farmors amerikanska citronpaj

Pajdeg

–       Mixa 125 g smör med 2,5 dl mjöl, lite salt och 0,5 dl kallt vatten.

–       Tryck ut i en form, nagga botten med gaffel och grädda till färg i 275 grader.

Fyllning

–       Blanda i en kastrull: 2,5 dl socker, 4 msk maizena, rivet skal av 2 citroner, 4 äggulor, 2,5 dl vatten. Sjud på svag värme under omrörning tills fyllningen tjocknar. Rör i 50 g smält smör och saften av en citron.

Bred på fyllningen när pajskalet kallnat.

–       Vispa de 4 äggvitorna med 4 msk socker och bred ut över pajen.

Grädda i 175 grader till färg.

 

Läs också Gordons tidigare krönikor med Tips för en lyckad tidboksplanering

Tidboksplanering Del 1 ››

Tidboksplanering Del 2 ››

Tidboksplanering Del 3 ››

Tidboksplanering Del 4 ››

Tidboksplanering Del 5 ››

Tidboksplanering Del 6 ››

Tidboksplanering Del 7 ››

 

 

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev