Reseberättelse från Curomeds kursresa till Seychellerna
Tidigare har jag bland annat skrivit om stress och stresshantering och andra hälsofrågor för Dental24’s läsare. Nu har jag blivit ombedd att skriva reseberättelser från våra fantastiska kursresor. En av Curomeds principer är att kurserna skall vara intressanta och matnyttiga men att resan också skall ge en genuin reseupplevelse. Både kursen och denna reseupplevelse skall stärka oss och ge nya insikter som hjälper oss i vardagen. Här kommer den första av en serie reseberättelser som jag hoppas att du som läsare skall finna läsvärd. Hör gärna av dig till mig med synpunkter!
Av Tore Sahlin, Curomed Utbildning
Kursresa till Seychellerna den 29 december 2015 – 10 januari 2016
Denna resa hade samlat ett 60-tal kursdeltagare till kursen Odontologins och Medicinens Gränssnitt, med Peter Arnesson, specialist i infektionssjukdomar, Sten Sahlholm, specialist i oral kirurgi och Tore Sahlin, specialist i parodontologi som kursgivare. Det blev ett intressant samspel mellan kursgivare och deltagare varav flera själva var specialister inom olika områden. Vi återkommer med fler kurser som berör ämnen av detta slag som är intressanta både för sjukvård och tandvård.
Nästa kursresa till Seychellerna som går av stapeln den 17-28 mars 2017 fokuserar dock på den ökande psykosociala ohälsan med ett program som vi nu haft under en 20-års period och som blir mer och mer aktuellt. Kursen heter Work and Life Management och jag börjar med en kort beskrivning av denna kurs.
Kursen är en fristående fortsättning på Effektiv Stresshantering och upplagd utifrån föreläsningar, gruppdiskussioner och övningar. Ett av syftena med kursen är att deltagarna ska lära sig att förvandla farlig, onödig stress till hälsosam kreativitet. Stor vikt läggs vid kopplingen mellan teoretisk kunskap och praktisk tillämpning. Kursdagarna lär sig fokusera på det viktiga och organisera sin vardag mot det som är meningsfullt. De lär sig också arbeta produktivt, ta egna initiativ och möta besvärliga situationer. Genom att få tillit i tillvaron lär man sig kommunicerar för relationer och vänskap. Kursprogrammet har genomförts under ett tjugotal år med mycket goda resultat för deltagarna, stressen minskar ofta med en tredjedel och produktiviteten ökar med 20-30%.
Seychellernas unika övärld
I Indiska oceanen, omkring 300 mil utanför Afrikas östkust, ligger Seychellerna. Det är den enda oceaniska ögrupp som är av kontinentalt ursprung och uppbyggt av granit. Fauna och flora bär ännu prägel av detta ursprung, bl a finns groddjur, sötvattensfisk och många insekter vars förekomst endast kan förklaras med att de härstammar från Gondwanaland, den väldiga kontinent som var ”urmoder” till dagens alla kontinenter. Men utvecklingen har naturligtvis inte stått stilla i 200 miljoner år. De ursprungliga djuren och växterna har förändrats, många har dött ut och nya har lyckats ta sig hit över omgivande hav.
Människan har funnits på Seychellerna i drygt 200 år och uppgår nu till cirka 80.000. Dessa ”kreoler” utgör ett verkligt blandfolk av ättlingar till de ursprungliga franska bosättarna med sina afrikanska slavar och senare inflyttade engelsmän, indier, kineser m fl. För oss besökare innebär denna folk- och kulturblandning att vi förutom naturupplevelser kan njuta av ett utsökt kök inspirerat av såväl fransk som indisk och kinesisk kokkonst.
Ett besök på Seychellerna bär man med sig hela livet. Detta gäller särskilt för Praslin och La Digue. Praslin med sin uråldriga palmskog, äldre än de äldsta regnskogarna och med sina sägenomspunna Coco-de-Mer palmträd som ger upphov till världens största frö, den dubbla kokosnöten. Den har gett upphov till många myter på grund av sin säregna form, som liknar en kvinnas sköte. La Digue med sina fantastiska klippformationer, sina små cykelvägar och ensliga beacher, koprafabriken, vaniljplantagen, bananodlingarna, vattnen, folket. Allt måste upplevas!
Curomed på Seychellerna sedan 1988
Seychellerna finns verkligen i våra hjärtan. Första gången vi anordnade en resa till Seychellerna var 1988 och sedan dess har vi besökt öarna många gånger. Denna gång hade vi förlagt kursen till den mest sägenomspunna och speciella av dessa tre granitöar, La Digue. På La Digue tar man sig bäst fram med cykel, till exempel från vårt hotell inte långt från färjeläget, längs hela den lilla ön till Grand Anse, en av våra absoluta favoritbeacher i hela världen.
Nyår på La Digue för ett 60-tal deltagare
Vi åkte ut strax efter jul förra året och ville fira nyår på La Digue Island Lodge, öns första hotell och i mitt tycke ett fantastiskt läckert hotell med sina Beach Chalets ett stenkast från hotellets egen beach och sina Garden Chalets insprängda i den lummiga trädgården. Efter landningen på huvudön Mahé´s internationella flygplats och ett par timmars färd på bärplansbåten möttes vi av hotellets oxkärror för den korta transporten till hotellet. Vi var ett 60-tal förväntansfulla tandläkare och läkare, de flesta med sina respektive och vissa med sin personal. Välkomstdrink, inkvartering, på med badkläder och ned i Indiska Oceanen med hela kroppen, svettiga och trötta efter resan. Francesco Droso, La Digue Islands lodge`s utomordentliga kökschef, bjöd sedan på en fantastisk kreolsk buffé. Många kände varandra sedan tidigare och det blev glada återseenden vid middagsbordet. Lodgen har två restauranger, berömda för sitt lokala kreolska kök och sin extremt läckra red snapper med kreolsk sås.
Edens lustgård och havssköldpaddor på fågelön Cousin
Vi startade med några privata dagar och till den första utflykten hade vi chartrat en jättekatamaran som först tog vår stora grupp till den lilla fågelön Cousin, en liten ö som sedan 1968 står under beskydd av International Council for Bird Preservation. Denna lilla ö med en diameter på en kilometer befolkas av inte mindre än 250.000 fåglar. Fregattfåglar och ”fe”-tärnor förekommer i stora mängder, men också endemiska arter som ”Brush-warbler” och ”Seychelles Foody”. Denna dag fanns inte ett moln på himlen och det var bara lite dyningar. Eftersom ön inte har någon hamn så kastar vi ankar på redden och guiderna kommer ut med små motorbåtar och vi förbereder oss för en wet landing. Efter en kort information så började vi promenera i ”Edens lustgård”, ta kort på fåglarna och en 100 kilos landsköldpadda som också strosade runt i lustgården.
Cousin är också känt för sina sköldpaddor, ex lägger hawkbills havssköldpaddor ägg på ön. Vi såg inga havssköldpaddor denna gång men väl de traktorliknande spåren när de kämpat sig fram i sanden för att lägga ägg.
Sjöfararnas sägenomspunna historier
Några av världens bästa beacher finns på Seychellerna, så nästa dag tog vi färjan över till Praslin för att först strosa i Vallé de Mai där den sägenomspunna dubbla kokosnöten växer. Ni måste höra historien: Under 400 år har sjöfarare undvikit att segla inom ett stort område i Indiska oceanen mellan Indien, nuvarande Indonesien och Afrikas östkust.
I detta område ryktades det om att segelfartyg försvann och när man så i dessa vatten hittade en enorm kokosnöt som på ena sidan såg ut som en kvinnas sköte började man tro att det fanns en enorm trädgård på havsbotten dit fartygen sögs ned genom en likaledes enorm virvel som drog ner luft dit ner och allt annat som kom i dess väg. De dubbla kokosnötter som hittades i vattnen däromkring betingade därför ett mycket stort värde och köptes av kungahus och rika köpmän. Araber hade öarna som landstigningsställe redan på 800-talet och portugiserna kom hit på 1500-talet men det var först när fransmännen med örlogskaptenerna Praslin och La Digue som öarna började utforskas och Vallé de Mai-skogen som förklaringen om de dubbla kokosnötterna kom. Priserna på nötterna sjönk som en sten och idag kan vem som helst köpa en nöt för en tusenlapp eller två. Hanblomman ser förresten ut som en gigantisk manslem….
På cykel till några av världens vackraste stränder
Av de tre granitöarna Mahé, Praslin och La Digue är La Digue min favorit. Den lilla ön har två tusen invånare och i princip bara en väg som inte ens går runt hela ön. På 30 minuter cyklar man till tre av världens vackraste stränder, Grand Anse, Petit Anse och Anse Source D´Argent. Dessa helt unika stränder ligger som ett pärlband på öns sydvästra del. Känner man för cykling som flertalet av våra deltagare gjorde så hyr man cyklar och cyklar till dessa stränder och på vägen upplever man det lokala livet. Man kan köpa färskpressad juice i ett av stånden på vägen och väl framme kan man äta lunch alldeles vid stranden, förutom naturligtvis sola och bada i Indiska Oceanen. Sola och bada kan man också göra på hotellets egen fina strand alldeles utanför dörren till vårt boende. Alla i gruppen njöt i fulla drag av dessa möjligheter. Karin och jag cyklade bort till Petit Anse en dag och låg i det varma, skvalpande vattnet och mindes vår första gemensamma tur till dessa magiska öar.
Känner man för vandring kan man vandra upp på den lilla öns högsta berg tidigt på morgonen innan värmen kommer alltför starkt, vilket vi också gjorde en dag. Vi hade några löpare med oss och de tog denna bergstur mest varje morgon innan morgondoppet. Andra fina utflyktsmål är koprafabriken där en version av filmen Robinson Crusoe spelats in. Lite oklart vilken version, tror det var den som spelades in 1988, filmen har spelats in minst 8 gånger sedan 1902. Skådespelarna bodde på vårt hotell och djuren bodde på Hotel Chateu St Cloud, som hade sin glansperiod under Napoleons välde och som var fallfärdigt när vi var där 1988. Jag skulle boka rum åt min brors familj och stod och talade med en svart man en god stund innan jag förstod att det var en staty som varit statist i filmen.
Just denna resa avslutades med två nätter på Avani Barbarrons Beach på Mahé, den femte beach på Seychellerna som finns med på rankinglistan över världens 10 finaste beacher. Ett mycket fint femstjärnigt hotell, men mitt hjärta finns på La Digue och La Digue Island Lodge. Kökschefen Francesco Drosi har lovat att överträffa sig själv nästa gång vi kommer. Denna gång avslutade vi med en helt otrolig middag på Grand Anse med kreolsk buffé, goda viner och en beach upplyst av hundratals marschaller som Francesco tidigare på dagen hämtat med helikopter på Mahé. Det kunde inte varit mer romantiskt och magiskt.
Med vänlig hälsning
Tore Sahlin
tore@curomed.se
www.curomed.se
PS. Nästa kursresa till Seychellerna går i mars 2017. DS.
Läs mer och anmäl på curomed.se
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.