Så håller du nacke- & axelbesvär på avstånd
Du har säkert själv funderat, någon gång, på vad som kan ligga bakom tillfälliga eller återkommande besvär i nacke och axlar, trots att du har bra utrustning i form av patientstolar, instrument och arbetsstolar. Min förhoppning är att, genom mina inlägg här på Dental24, kunna bidra till värdefulla insikter, som direkt kan tillämpas i din vardag, och på så sätt hålla ett antal onödiga besvär på avstånd. Vi börjar med nacke och axlar då besvär i dessa områden är vanligt förekommande.
Ny gästkrönikör på Dental24
Per Johan Pettersson heter jag och har, sedan 1986, arbetat med ergonomi och funktion i fokus.
De senaste 12 åren nästan uteslutande inom tandvården. På MeridentOptergo, där jag är VD, ansvarar jag dessutom för vårt koncept: Ergonomi med fokus på vinklad optik.
Uppdraget som gästkrönikör på Dental24 åtar jag mig med stor ödmjukhet. Mina inlägg kommer i första hand täcka de problem som uppstår i samband med undermåliga arbetsställningar och som ofta är kopplade till optik. Men tanken är att jag, dessutom, ska kunna beröra ett antal förbättringsområden och ge några konkreta tips på hur man kan tänka och agera för att slippa problem från nacke och axlar. Du är självklart välkommen med dina egna funderingar och frågor och jag ska göra mitt bästa för att besvara dem. Råkar frågorna ligga utanför mitt eget kompetensområde, kommer jag att rådfråga specifika experter och därefter återkoppla till dig. Jag hoppas på lärorika och utvecklande samtal!
Mina Iakttagelser kring ergonomi inom tandvård
För mig handlar ergonomi i mångt och mycket om ”sunt bondförnuft” och intresse för sitt eget välmående.
Många av de problem som finns idag grundar sig på okunskap och ett icke holistiskt tänkande: både hos arbetsgivare och arbetstagare. Faktum är att de flesta (inte alla) har relativt bra utrustningar i form av patientstolar, instrument och arbetsstolar. Problemen handlar istället oftast om att utrustningen inte används på rätt sätt. Till exempel fel höjder på patientstol eller operatörsstol, fel grepp om instrument, dålig teknik vid användande av spegel, för långt arbetsavstånd, felaktig position i förhållande till behandling, dålig syn mm.
Självklart finns det undermålig utrusning som borde bytas ut omgående därute, men det som först och främst kan göras och som ger snabbast effekt, är att börja arbeta så rätt som möjligt.
Det finns dock ett område som sticker ut – och som ligger utanför klinikens utrustning, och det är: Behovet av att se små detaljer riktigt bra! Ser du inte det du vill och behöver se, kommer du att anpassa dig. Du kommer att försöka ”förstora” det du bör se, genom att komma närmare patienten. Det är någorlunda lätt att inse att detta kommer att påverka din arbetsställning avsevärt.
Som ung tandläkare-/tandhygienist-student är det inga problem att ackommodera och se små detaljer på 20-30 cm avstånd. Det händer dagligen på alla våra universitet! Studenterna kan även arbeta på 15-20 cm avstånd. Problemet är att det skapar en dålig vana, som blir väldigt svår att bli av med sedan i arbetslivet. Det vet ju alla som har arbetat med förstoringshjälpmedel; det är svårt att återanpassa sig till mindre tänder… Kom därför ihåg att om du arbetar på ca 20 cm avstånd, så har du, i princip, en dubbelt så stor förstoring än om du satt på 40 cm avstånd.
Nog om detta för stunden. Jag kommer tillbaka till optiken i mitt nästa inlägg.
Ett balanserat aktivt sittande – en grundförutsättning för att må bra i nacke och axlar
Vårt koncept siktar på det vi kallar ”den mest fördelaktiga arbetsställningen”. Det handlar om en grundarbetsställning – en position i balans – som skapar goda förutsättningar för genomförande av tandvårdsarbete. Målet är att du, även när du sitter, ska komma nära den balansställning du normalt har i ryggraden i stående position.
För att hjälpa dig att uppnå detta, har vi tagit fram en liten instruktionsguide. Det handlar om 9 tips för ett balanserat sittande: med ett bra stöd mot golvet, rätta vinklar i knän och höft samt en fördelaktig höjd på arbetsområdet/munnen. Allt för att skapa den bästa möjliga balansen mellan arm, axelposition och syn. Här kommer våra tips:
1: Se till att i grundpositionen ha ett bra stöd för foten mot golvet.
2: Sträva efter att ha underbenet så lodrätt som möjligt.
3: För att skapa ett framåtvinklat bäcken bör arbetsstolens höjd justeras så att vinkeln i knäna blir närmare 105-110 grader (inte 90). Då skapar du förutsättningar för en naturlig svank/kurvatur och balans i ryggraden.
4: Om du har en stol med svankstöd, se till att stödet i första hand stödjer ländryggen och hjälper till att hålla höftrotationen för bästa balans.
5: Se till att inte hamna för brett isär med benen, ca 45-55 grader, inte mer.
6: För att hitta rätt med ryggradens utgångsläge, tag ett djupt andetag, titta stolt rakt fram och låt axlarna slappna av genom att sänka dem rakt ner; ej framåt.
7: Överarmens position skall vara lätt framåtvinklad. Sök gärna ett lätt stöd och håll insidan av armbågen från bålens kurvatur.
8: Underarmen vinklas svagt uppåt ca 20-25 grader.
Positionen att eftersträva är där du naturligt skulle hålla en bok om du stod rakt upp och ner och läste – ”READ THE BOOK”
9: In med hakan…. Om du istället för att skjuta fram huvudet och böja ner nacken för att se in i munnen, sänker blicken och drar in hakan, åstadkommer du samma vinkel men med nacken rak; det vill säga i balans (vid behov finns det lite att ta av i höftvinkeln för att komma längre fram).
Vi vet att om du följer dessa tips, kommer du att skapa förutsättningar för att minimera de ergonomiska problem som kan uppstå genom din arbetsställning. Lycka till!
Per Johan Pettersson, VD på MeridentOptergo
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.