Så minskar du problem i underarmar och händer
Förr talade vi om tennisarm, lateral epikondylit, men idag säger vi oftare Musarm. Faktum är att denna typ av underarmsbesvär även förekommer i tandvården. Problemen drabbar ofta personer som utför ensidiga, upprepade rörelser med hand och handleder dagligen, något man gör då och då när man arbetar med instrument.
Smärtan sitter vid armbågens utsida där den överbelastade muskeln från handleden fäster. Man kan uppleva ömhet med strålande smärtor ut från muskelfästet. Det är heller inte ovanligt att man upplever kraftlöshet i handen och underarmen. Ett annat problem i underarm eller händer, som inte heller är helt ovanligt vid tandvårdarbete, är domningar och känselbortfall och/eller smärta, framförallt i tummen, pek- och långfinger. Vid dessa besvär kan nerven ha fått ett ökat tryck eller kommit i kläm vid armbågen eller i handleden ”karpaltunnelsyndrom”.
Små och hårda handgrepp kan ge överbelastningsbesvär
När jag arbetade inom företaghälsovården fick vi i uppdrag från Arbets- och miljömedicin Göteborg att rapportera in alla ”vita fingrar” som uppstått till följd av vibrationsskador. Syftet var att kartlägga förekomsten av besvär. Då som nu arbetade jag mycket inom tandvården och min upplevelse var att överbelastningsbesvär i underarm/hand oftare uppstod på grund av ofta förekommande, små och hårda handgrepp.
Tänk på detta:
- Ta underarmsstöd eller handstöd om det går (se bild vänster hand).
- Den naturliga armställningen vid detaljarbete är lätt uppböjda underarmar samt att överarmen skjuts något framåt.
- Då du greppar instrumenten, gör det med tumme, pek- och långfingrarna utan att sträcka i någon av fingrarnas leder. Med tre istället för två fingrar aktiveras fler muskelgrupper och då fingrarna inte är sträckta arbetar du mera avslappnat med händerna. Med ring- och lillfinger stödjer du på patientens tandbåge eller käke (se bild höger hand).
- Utgångsställningen vid arbete med händerna då man håller i instrument är att ha handleden i så nära ”noll läge” som möjligt, dvs. inte för mycket vinklad ut, in, upp eller ner.
- Arbeta alltid med armarna i raka banor, dvs. med armarna framåt respektive bakåt och inte för mycket utåt, vrid på patientens huvud och justera nackkudden.
Ta underarmsstöd eller handstöd om det går (se vänster hand).
Med ring- och lillfinger stödjer du på patientens tandbåge eller käke (se höger hand).
Tips: stretcha underarmens muskler
Om du har ont i underarmen kan det ibland vara skönt att få stretcha ut musklerna. Det kan man göra lite då och då under dagen eller mellan patienterna. Håll en lite stund, t.ex. några sek till en ½ min, viktigast är inte tiden man håller ut utan att det blir av.
För att töja musklerna på underarmens ovansida: sträck armen, böj handleden bakåt, vrid tummen utåt och för att få en extra töjning, ta hjälp av den andra handen.
För att töja musklerna på underarmens baksida: lägg båda handflatorna på ett bord, vrid baksidan framåt och för att få en extra töjning
gå bakåt med kroppstyngden utan att lyfta händerna från bordet.
Hälsning
Magdalena
Magdalena Gustafsson
Leg. sjukgymnast
Merident/Optergo
Mail: magdalena@meridentoptergo.com
Tel: 031 887727.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.