Sanning och konsekvens
Något som är tidstypiskt är att saker och ting ständigt förändras. Då gäller det att snabbt anpassa sig till de nya förutsättningarna. Men gör tandvården det? Tar politikerna, våra samhällsbyggare, SKL, Sveriges Tandläkarförbund, utbildningsväsendet, m.fl. konsekvenserna av dessa uppenbara förändringar?
Som redaktör för Dental24 omvärldsbevakar jag dagligen nyheter i media från hela landet. I detta nyhetsflöde är det några saker som hela tiden återkommer:
- Vi blir fler och allt äldre svenskar
- Karies ökar bland de yngre
- De socioekonomiska skillnaderna ökar
- Köerna till tandvården ökar
- Tandvården lider av resursbrist
En ny avhandling och en rapport från Socialstyrelsen sätter finger på problemet.
De två största tandsjukdomarna karies och parodontit minskade fram till 2008. Därefter ökade parodontit och den positiva utvecklingen för karies stannade av.
Läs:
Tandhälsans utveckling undersökt i ny avhandling >>
Barn som är asylsökande har rätt till samma vård som folkbokförda barn. Asylsökande vuxna har rätt till hälso- och sjukvård och tandvård som inte kan anstå.
Det stora antalet asylsökande har haft stor påverkan bl.a. på tandvården.
I vissa fall har det ökade trycket fått konsekvenser i form av begränsad tillgänglighet, längre väntetider för planerad vård och omprioriteringar av hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser.
Läs Socialstyrelsens rappport:
Det stora antalet asylsökande har påverkat vård och tandvård >>
Stoppar de ansvariga huvudet i sanden?
Vad görs åt saken? Jag kan inte förstå varför det verkar göras så lite. Vi kan inte längre göra som vi alltid gjort när förutsättningarna förändras så drastiskt.
”Det ser mörkt ut på avbytarbänken”
Vi får en åldrande befolkning. Även tandvårdspersonal går i pension. Skall Sverige verkligen förlita sig till arbetsmarknadsinvandring eller behöver vi bygga ut tandvårdsutbildningen drastiskt?
Andra lösningar?
Vi på Dental24 har länge uppmärksammat problemen men ser tyvärr ytterst små förändringar i agerandet från berörda beslutsfattare. Vi skulle med glädje rapportera om sådana initiativ. Se: Är tandvården rätt dimensionerad för framtida behov?
När ser vi konsekvenserna av denna händelseutveckling?
/Per Ahlberg
Grundare till Dental24
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.