Skyroom 27th floor
Hon berättade om sin pappa som fick stroke… astma var någor som finns i familjen …crohns sjukdom, hjärt-sjukdom och diabetes drabbar många…. och munnen är förstårs en del av detta.
Hela människan och samverkan var en av många intressanta områden som jag lyssnade på vid årets Odontologiska riksstämma. STHF hade en session där tre tandhygienister, Kristina Helgesson (sjukhustandvården, Kristianstad), Annsofie Johanssen (Docent, KI), Malin Stensson (Odont Dr, Hälsohögskolan Jönköping) berättade om sina specialområden (astma, stroke respektive crohns sjukdom). På an anna session berättade Leg Tandhygienist, Fil Dr Maha Yakob om samband munhälsa – allmän hälsa, där bl a hjärtsjukdom och diabetes togs upp. Att allmänsjukdomar påverkas av munhälsa och vise versa är konstaterat, men vad som är ”hönan eller ägget”, är inte helt klarlagt. Det spelar egentligen ingen roll, detta är tillräckligt viktig för att vi måste ha kunskap om och samverka med övriga hälso- och sjukvården i dessa områden.
En central sak som kom fram är att kunskap om detta samband är viktigt att sprida, både till professionerna inom hälso- och sjukvård (inkl tandvården), men också till patienter. Här måste vi jobba på bred front och samverka. Har Du funderat på hur mycket Du anammar allmänhälsan/sjukdom när du pratar med dina patienter? Är du trygg med den kunskap du har? Hur mycket kunskap har läkare, sjuksköterskor om detta samband? Och patienterna, vad vet de? Hur ska vi samverka? Malin berättade att om ca två veckor, kommer ett nytt faktablad för patienter som har astma. En nyhet är att det numera finns ett par punkter som berör munhälsan. Denna framgång är tack vare forskning som belyst detta samband och vikten av samverkan. Kanon, det tackar vi för!
Om evidensbaserad tandvård, var också något som Maha lyfte fram. För att vi ska jobba med sann kunskap och framgångsrika metoder, är det viktigt att studier/utvärderingar som genomförs, använder vetenskapliga metoder som genererar en hög grad av bevisvärde. Som kliniker är det också viktigt att vara uppdaterad och ha kännedom om sådana studier. Med sådan kunskap kan vi sedan känna trygghet när vi samtalar med våra patienter om samband munhälsa/sjukdom-allmänhälsa/sjukdom.
Efter en händelsrika och intressanta dagar och fantastisk konsert av Nils Landgren och Viktoria Tolstoy, var jag ganska trött. Tur för mig… kunde ta hissen till skyroom på 27;e våningen, en vidunderlig utsikt och skön säng väntade.
Odontologiska riksstämman levererar bra, mycket intressanta teman och det är riktigt roligt att min egna profession får utrymme genom att duktiga Tandhygienister förmedlar sin kunskap.
Ha dé gott!
//Ulrika
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.