Krönika

19 mars 2015

Stor belastning på synen både i arbetet och på fritiden

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Tandvårdsarbete kräver både precision och koncentration med synförhållanden som kan påverka både arbetsställningar och arbetsrörelser. Därutöver anstränger vi generellt vår syn mycket mer än tidigare på fritiden i mobiler, surfplattor och datorer. Belastningsproblemen har krupit långt ner i åldrarna.

Sverige har sedan november 2012 en föreskrift som reglerar hur synförhållanden ska hanteras i arbetslivet AFS Belastningsergonomi 2012:02.

Föreskriften från Arbetsmiljöverket säger att undersökning och riskbedömning ska göras om synförhållanden påverkar arbetsställningarna och arbetsrörelserna negativt. Detta för att minska risken för olycksfall och belastningsbesvär.

 

Bra ljus och goda synförhållande sparar både ögon och nacke

Att kunna se det man arbetar med utan ansträngning är viktigt för att minska risken för olycksfall och belastningsbesvär. För att kunna utföra arbetet på ett bra sätt behövs först och främst tillräckligt med ljus, som varken bländar eller ger besvärande reflexer. Om belysnings­ och synförhållandena (tex fel optik) är bristfälliga kompenserar man detta genom att spänna inte bara musklerna i och kring ögonen, utan även muskler i t.ex. nacke och axlar. Man rättar in sin arbetsställning för att kunna se arbetsobjektet. När sikten är skymd och saker ligger i vägen blir också arbetsrörelserna mer ansträngda. För att inte få spänningar är det viktigt att ofta ta pauser och variera arbetet med annat även vid bra synförhållanden, särskilt om arbetet är synkrävande.

 

Synkrävande arbete och surfande på fritiden

Tandvårdsarbetet kräver både precision och koncentration där synförhållanden påverkar både arbetsställningar och arbetsrörelser. Vi förväntas också ha ett längre arbetsliv än tidigare och dagens teknik har gjort att våra arbeten och fritid har förändrats. Generellt anstränger vi vår syn mycket mer nu även på fritiden i och med mobiler, surfplattor och datorer. Så för synen har kraven både i arbetet samt fritiden blivit mer statiska. Det kräver inte direkt någon precision att använda dator, mobil eller surfplatta men synen använder man i högsta grad och den påverkar i sin tur kroppens ställning eftersom vi i stort sett alltid anpassar oss efter att se så bra som möjligt. Stirrar vi i mobilen med nacken böjd i 60 graders vinkel motsvarar det 27 kilo, lika mycket som en normalstor sjuåring.

 

Belastningsproblem långt ner i åldrarna

SNiS (Synergonomer i Sverige) målsättning är att kunskapsutveckla, upprätthålla kunskap inom synergonomins område och bevaka ergonomifrågeställningar som omfattar riskbedömning av synergonomi. Vi vet att man kan få problem vid böjda vridna arbetsställningar. Den nya tekniken med mobiler och surfplattor som en del böjer sig över i kanske upp till 4 timmar/dag bidrar till att belastningsproblememen i nacke, axlar och huvudvärk har krupit långt ner i åldrarna.

 

Hälsningar

Magdalena

Magdalena Gustafsson
Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

 

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev