Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

28 februari 2017

Strålskydd bäst på pappret

Johanna Ene

Tandsköterska

Några måste ha kört huvudena i torktumlaren vad gäller det här med kvalitet och röntgen, för nu är det riktigt uppochned och hej kom och hjälp mig så snurriga de blev. Nu ska tandläkarna inom Praktikertjänst skriva strålskyddsberättelse och svara på hur många av deras tagna röntgenbilder som 2016 var över/underexponerade, ej friprojicerat och som missat apex. Det är alltså inte bara Försäkringskassan som tror att varje tandläkare är en fullfjädrad quiz-kampsfantast som blir till sig så fort en liten ruta får kryssas i. Det är ett gediget gäng som tycker att det är sådant som gör kvalitet, och sådant som tandläkare bör ägna sig åt. Det där gänget som aldrig själva behöver tandvård, får vi nog tro.

Syftet må vara gott; att vi inte ska lattja med strålning i onödan. Men behöver vi en quiz-kamp för det? För mig finns det en simpel ekvation som räcker för att vilken tandvårdspersonal som helst ska anstränga sig för att ta bästa bilden varje gång: Tid och pengar. Tid har vi alltid ont av, och pengar vill vi alltid ha mer av. Ta om röntgenbilder tar tid, så vem slarvar då? Är det möjligtvis någon som slarvade med sin kunskap om verkligheten ute på klinikerna när enkäten sattes ihop? Vore varken första eller sista gången pärmbärarna slår sig för brösten och räcker oss en kulspetspenna. För det är kvalitet det!

Samtidigt i några andra delar av Sverige byggs kliniker i flashig modern design, glasväggar och öppen planlösning. Luftigt, fräscht! Men vad hände med strålskyddet nu? Det är så viktigt att titta oss över axeln så att vi inte gör fel, men att man sedan missar en så elementär sak som att kontrollera om en nybyggnation för vård håller måttet strålskyddsmässigt för att vi ska kunna arbeta tryggt där, faller som en knappnål mellan stolarna. Tack, än en gång får vi veta vad som är viktigt. Sverige i ett nötskal mer och mer.

Så, hur många tänker år 2017 lägga patienttid på att föra statistik över era ej perfekta röntgenbilder? Kanske lika många som de pärmbärare som kommer göra studiebesök ute i verkligheten på våra kliniker. Det gäller ju att vara realistisk och så, menar jag. Själv tänkte jag börja föra statistik över all statistik vi för och se hur mycket tid det slukar. Osäker på om jag hinner med kliniskt arbete i år. Men jädrar vilken dokumentation av kvalitet vi kommer ha!

Nu ska vi vara glada och tänka framåt, hej och hå!

Med Bästa Hälsningar
Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg.
Hon driver också en privat blogg Tandsköterskan.net

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev