Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

19 oktober 2014

Tänder på konst

Ulrika Lindmark

Verk från utställningen ”bit ihop och bit ifrån”.

Att belysa munnen och tänders betydelse för individ och samhälle genom konst är något som kan bidra till ett nytt (för mig)  kreativt och intressant perspektiv.

Att hälsan kan påverkas av konst och kultur, är inget nytt egentligen. Landstingen är på olika sätt involverade i konst och kultur genom bl a finansieringar till olika konstprojekt i vården såsom teater, konstverk mm. Föreningen kultur och hälsa i riksdagen, vilken har funnits sedan 2007, menar att forskning visar på att konst i olika former gör att människor mår bra. Dessutom finns Centrum för kultur och hälsa på Göteborgs Universitet, för den som är intresserad av ämnet. I samband med Samhällsodontologiska föreningens årsmöte nyligen, fick vi ta del av det intressanta projektet ” Bit ihop och bit ifrån”, som presenterades av kurator tillika konstnär Alva Marlen Ljusberg. Projektet var ett samarbete mellan Östersunds konstklubb i samarbete med Konstklubben vid Folkhälsomyndigheten och med stöd av Jämtland/Härjedalens distrikt av Sveriges Konstföreningar. Projektet syftar till att belysa olika aspekter på hur tänder och munnen påverkar individ och samhälle, bl a utifrån ett maktperspektiv. De har också haft vernissage och aktiviteter om munnen speciellt riktat till barn, vilket visar på ett roligt och initiativrikt sätt på hur munhälsofrämjande, dvs Salutogena, aktiviteter kan göras.

Så, jag tänder verkligen på konst! Tänk vilka spännande aktiviteter man kan samverka kring. Alva uppmuntrade för övrigt tandvården att kontakta lokala konstföreningar för att finna spännande projekt att samverka tillsammans med, allt från främjande vuxen- till barnaktiviteter. Det tyckte jag lät spännande och samtidigt utmanande.

Ordspråk om tänder (hämtat från utställningen ”bita ihop och bita ifrån” (se ovan);

Bita ihop – att stålsätta sig

Bita ifrån sig – att värja sig

Att gnissla tänder – metafor för missnöje, avundsjuk

Beväpnad till tänderna – kraftigt beväpnad, så förberedd som gå

Tidens tand – nötning, försämring som uppstår med tiden

Öga för öga och tand för tand – ett straff som är av samma slag som det brott som begåtts

Få blodad tand – man vill lära sig mer eller uppleva det igen

Hålla tand för tunga – inte avslöja en hemlighet

/ Ulrika

 

 

 

 

 

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev