Tänder på konst
Att belysa munnen och tänders betydelse för individ och samhälle genom konst är något som kan bidra till ett nytt (för mig) kreativt och intressant perspektiv.
Att hälsan kan påverkas av konst och kultur, är inget nytt egentligen. Landstingen är på olika sätt involverade i konst och kultur genom bl a finansieringar till olika konstprojekt i vården såsom teater, konstverk mm. Föreningen kultur och hälsa i riksdagen, vilken har funnits sedan 2007, menar att forskning visar på att konst i olika former gör att människor mår bra. Dessutom finns Centrum för kultur och hälsa på Göteborgs Universitet, för den som är intresserad av ämnet. I samband med Samhällsodontologiska föreningens årsmöte nyligen, fick vi ta del av det intressanta projektet ” Bit ihop och bit ifrån”, som presenterades av kurator tillika konstnär Alva Marlen Ljusberg. Projektet var ett samarbete mellan Östersunds konstklubb i samarbete med Konstklubben vid Folkhälsomyndigheten och med stöd av Jämtland/Härjedalens distrikt av Sveriges Konstföreningar. Projektet syftar till att belysa olika aspekter på hur tänder och munnen påverkar individ och samhälle, bl a utifrån ett maktperspektiv. De har också haft vernissage och aktiviteter om munnen speciellt riktat till barn, vilket visar på ett roligt och initiativrikt sätt på hur munhälsofrämjande, dvs Salutogena, aktiviteter kan göras.
Så, jag tänder verkligen på konst! Tänk vilka spännande aktiviteter man kan samverka kring. Alva uppmuntrade för övrigt tandvården att kontakta lokala konstföreningar för att finna spännande projekt att samverka tillsammans med, allt från främjande vuxen- till barnaktiviteter. Det tyckte jag lät spännande och samtidigt utmanande.
Ordspråk om tänder (hämtat från utställningen ”bita ihop och bita ifrån” (se ovan);
Bita ihop – att stålsätta sig
Bita ifrån sig – att värja sig
Att gnissla tänder – metafor för missnöje, avundsjuk
Beväpnad till tänderna – kraftigt beväpnad, så förberedd som gå
Tidens tand – nötning, försämring som uppstår med tiden
Öga för öga och tand för tand – ett straff som är av samma slag som det brott som begåtts
Få blodad tand – man vill lära sig mer eller uppleva det igen
Hålla tand för tunga – inte avslöja en hemlighet
/ Ulrika
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.