Krönika

23 oktober 2016

Tandhygienist – en förlustaffär på 1.7 miljoner!

Ulrika Lindmark

duvorDe som behövs mest får minst av kakan. Att vårda, främja och förebygga hälsa/munhälsa och ta hand om våra barn är olönsamt. Tre års akademisk utbildning inom offentliga sektorn är en förlustaffär.

Det känns ju trist att tandhygienister ligger topp tre i listan på förlustaffär gällande livslön. En förlust på 1.7 miljoner kronor innebär 11% mindre än en person som är gymnasieutbildad. Motsvarande för sjuksköterskor är 3% mindre och grundskolelärare  7% mindre. Tandläkare går med vinst på 3.1 miljoner kronor (23%).

Saco förbundets studie om livslöner baserar sina siffror på månadslön, arbetslöshetskris, studietid, studielån, skatter och pensioner. Vissa yrken är vinnare andra är förlorare skriver SvD. Självklart ska all utbildning löna sig, och möjlighet till löneutveckling borde ju gälla samtliga.

Självklart finns andra värden än pengar. Möten med patienter i olika åldrar, möjlighet att bistå till en god munhälsa och att trivas och må bra på jobbet är viktigt. Jag valde tandvården 1986, vilket jag inte har ångrat en sekund.

Har då inte tandhygienister några valmöjligheter att förbättra sin lönekarriär? De individuella valen i livet ansvarar vi själva för, och här är vi naturligtvis olika. Finns då utvecklingsmöjligheter för tandhygienister som både genererar kvalitet, lönsamhet, patientnöjdhet och lönekarriär? Den treåriga utbildningen en viktig framgångsfaktor, som många av oss arbetar tillsammans med. Det är en grundutbildning som kan jämföras med t ex sjuksköterskeutbildning. Här slutar likheterna. Till skillnad från t ex sjuksköterskor kan de specialisera sig inom barn, skolhälsovård, intensivvård mm (=lönekarriär). Detta skulle jag önska att även tandhygienister får möjlighet till. Befolkningen är stor med olika tand- och munhälsobehov. Tandläkare specialiserar sig till pedodontister, endodontister, ortodontister, parodontologer mm. Varför finns inget motsvarande för tandhygienister? (Här vet jag att diskussioner pågår)

Jag kan se fler områden där tandhygienister redan idag arbetar med specialområden såsom t ex äldre, barn, sjukhustandvård, grupper med särskilda behov mm. Dessa områden kräver specialkunskap. Att arbeta med beteendepåverkande metoder individer krävs också specialkunskaper. Man kan undra varför det är olönsamt att vara tandhygienist???!!!

Vi måste tillsammans arbeta för att införa kompetenshöjande strategier. Kvaliteten inom tandvården blir ännu bättre och vi får en mer attraktiv yrkesgrupp som lockar både tjejer och killar. Ett bra arbete och kvalitet i tandvården måste värdesättas och därmed också få kosta!

//Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev