Krönika

29 april 2020

Tio Tankar om Tiden

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Nu när kliniken kanske inte går på full fart har vi tid att lära nytt och vidga våra kunskapsområden. Kompetensutveckling stärker individen och klinikens konkurrenskraft. Det finns också tid till att skapa en stressfri vardag och att lära oss känna tillit och tacksamhet. Så småningom kommer en ny tid och då står vi starkare och bättre rustade än före krisen.

Tio Tankar om Tiden

1. Tack till Tidernas Tandläkare Gordon Meland som nu avser att pensionera sig för gott. Du gick på kursen året efter mig på Tandläkarhögskolan i Umeå. Redan då hade du många tankar om hur tandvård skulle bedrivas och delgav gärna dina synpunkter till oss lärare och amanuenser under min tid på Kariesavdelningen. Född förändringsbenägen optimist. Vad månde bliva av denna unge tandläkarstudent? Nu vet vi. Tack också Gordon för alla de gånger du delgett svenska tandläkare dina idéer och kunskaper, inte minst på Curomeds kursarrangemang.

2. Delad kunskap är dubbelt värd. Kompetensutveckling stärker individen och klinikens konkurrenskraft. I en tid när tvekan och osäkerhet är våra dagliga följeslagare stärks vår optimism och framtidstro när att vi lär oss nya saker.

3. Lär varje dag. Nu när kliniken kanske inte går på full fart är möjligheten större att inlemma lärandet i den dagliga verksamheten.

4. Uppmuntra medarbetarna att dela med sig av sina specialkunskaper. Det kan vara ett miniföredrag över en förlängd fika eller en lunch.

5. Vidga och fördjupa kunskapsområdet. Hur gör andra? Personal som arbetat på andra kliniker kan berätta hur man gjorde där. Kanske finns det dolda kunskaper hos medarbetare om något helt annat som kan vara intressant. Kanske skall ni på kliniken se den intressanta filmen om Hilma af Klint på SVT Play och skriva ned de reflektioner ni gör om filmen, var och en för sig en kväll. Sedan kan ni diskutera det på kliniken. Syskonparet Bo och Marie Göranzon, professor på KTH respektive skådespelare på Dramaten, har skapat något som kallas Dialogseminarier där man först reflekterar över en text och sedan utifrån detta reflekterar över sin egen verksamhet. Pröva i er egen organisation genom att välja en intressant text, gärna skönlitterär. Det är när man sedan sitter och diskuterar texten med sina kollegor som många goda idéer för den egna verksamheten föds.

6. Träna på att få en stressfri vardag. Ingen av oss kan påverka den allmänna situationen särskilt mycket. Ta bort o-et från oro så får du ro. Ta allt med ro. Tro: Allt kommer att ordna sig och mänskligheten kommer att gå stärkt ur denna kris. Jag diskuterade tro med min gamle vän Stig-Åke som är präst. Du verkar ha din barnatro kvar, sade jag till honom. Jaa, svarade han, och även om det visar sig vara fel den dagen jag skall över till andra sidan, så har den hjälpt mig hela livet. Tron hjälper oss på vägen.

7. Tid för att träna ”Icke-värderande beteende”. Alla, såväl experter som vanliga människor, har hela tiden synpunkter på myndigheternas agerande. Vetenskaplig utvärdering kan först göras om 3-5 år. Under tiden, slappna av. Tänk gärna: Intressant att man tacklar covid-19 på olika sätt. Bland annat måste vi även ta hänsyn till barnens framtida psykiska hälsa. Många yngre barn skulle må mycket dåligt av att behöva stanna hemma från skolan, pga att hemförhållandena inte är optimala. Detta får följdeffekter senare i livet menar forskarna. Träna ”icke värderande beteende” även i umgänget med familjen, särskilt med tonåringar. Deras opposition är en del av frigörelseprocessen.

8. Tid för tillit. Tillit ger trygghet och är hälsofrämjande. Träna tillit. Människor vill dig väl. Dina grannar vill ditt bästa. Myndigheterna vill ditt bästa. Våra politiker gör sitt bästa. Vården gör sitt bästa. Om det någon gång inte är så, kallas detta ett undantag. Som ni vet så bekräftar undantaget regeln.

9. Tid för tacksamhet. Tacka din familj, dina vänner, dina grannar, anställda i vården, alla du kan komma på. Att vi tillsammans bor i Sverige! Vårt välfärdssystem. Att träna tacksamhet är också mycket hälsofrämjande och ger en skön känsla inombords.

10. Det kommer en ny tid. Vi kommer att vara förberedda och starkare. Vi klarade att anpassa oss till krisen. Vi har lärt oss mycket både som individer och som land. Vi ändrar på det som behöver ändras, både i stort och smått. Vi ser framtiden an med tillförsikt! Känn er styrkta! Vi hoppas då få se er fysiskt igen på något av våra kursarrangemang. Välkomna!

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

 

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Kom med på någon av våra kursresor 2020:

  1. Kurs och studieresa till Rumänien, 7 -16 september 2020. Inställd. Kanske nästa år?
  2. Effektiv Stresshantering, Umeå, 1-2 oktober 2020, anmälan före 1 september.
    50% rabatt på kursavgiften från och med 3:e personen från samma arbetsplats. Kan troligen genomföras.
  3. Nyårsresa till Tahiti och världens vackraste öar, 28 december 2020 – 10 januari 2021. Ett första ställningstagande tillsammans med våra partners, bl a SAS i mitten av augusti. Anmäl ditt intresse snarast. Blir arrangemanget inställt återbetalas alla anmälningsavgifter.

Fakta:

  • Organisationer som inlemmar lärandet i det dagliga arbetet har större utsikter att lyckas på sikt.
  • Se till att det finns tid att lära av varandra.
  • Uppmuntra medarbetare att dela med sig av sina specialkunskaper.
  • I en lärande organisation är den dagliga läroprocessen en viktig del liksom också input från externa källor, litteratur och kurser.
  • Fördjupa lärprocessen genom att utvärdera genomförda projekt.
  • Arbetsförmåga är motivation, faktakunskaper, social kompetens och samarbetsförmåga sammantaget.
  • För att orka med är det viktigt att ha roligt på jobbet och uppskatta sina medarbetare. Var positiv!

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev