Vad ska jag säga till min jobbiga svärmor?
Vad ska jag säga till min sköterska? Vad ska jag säga till min tonåring? Vad ska jag säga…? Snälla, säg vad jag ska säga!
En av de vanligaste frågorna jag får när jag håller kurs. Säg vad jag ska säga. Säg det, säg det – så allt blir bra. Ge mig en ordkorv! En ordslinga. Den snabba vägens kommunikation. Ge mig en patentlösning. Ett hokus pokus. Kan jag säga hokus pokus filiokus? Så blir allt magiskt bra sen?
Tyvärr, det finns inga ordkorvar. Det funkar inte att vifta trollstavar och mumla besvärjelser. Inga snabba genvägar.
Grunden är att vi behöver söka efter att nå förståelse för varandra. Det kräver en respektfull ömsesidig tillit som ger båda rätt att stå för sina åsikter. Ett möte där ingen dömer eller blir bedömd. Oavsett nivå i hierarkin. Ja, för det finns alltid en hierarki mellan oss människor. Barnen i en familj är lägre än föräldern, klinikchefen är över tandläkaren osv.
Jag svarar alltid på samma sätt. Jag svarar med en motfråga: Vad händer om du lyssnar? Lyssna på människan som stör dig, den som du inte förstår dig på. Be henne om lov – kan vi prata? Sen ber du henne: Berätta… vad handlar det om? Hur kan jag bättre förstå? Och ge tid. Det tar tid för frön att gro och slå rot, växa upp och kanske bära frukt. På samma sätt tar det tid för oss människor att nå förståelse och utvecklas. Ting tar tid, säger de i Norge. No quick fix – säger engelsmännen. Tålamod är en medmänniskas bästa egenskap, säger jag. Och – vi kommer kanske inte att lyckas. Då får vi släppa. Välj dina strider. Har du försökt att nå en person för mycket, för många gånger – släpp tillslut. Gråt, glöm och gå vidare. Utan konflikt, utan bråk, bara släpp taget och dra dig ur.
Allt kan man ta ifrån människan. Utom den yttersta friheten att välja förhållningssätt till det som livet för med sig. Det skrev Viktor Frankl, ni vet läkaren som överlevde koncentrationsläger under andra världskriget.
Alltså alla har ett eget val att välja förhållningssätt. Vi förstår inte alltid varandras förhållningssätt, men vi ska alltid vara öppna för att respektera en annans val.
Så – lyssna mer än prata själv – det är mitt svar på frågan.
Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare, medlem av MINT, konsult i social arbetsmiljö
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.