Vår tids kanske mest revolutionerande tekniska innovation
Ni äldre minns när internet kom. Runt 1995–1996 var många helt säkra: Internet är en fluga för tekniknördar. Skeptikerna ställde retoriskt frågan: ”Vad skall man ha det till?”. För varje exempel som gavs, fanns ett svar på tal. ”För att läsa tidningen? Jag kan läsa alla tidningar jag vill redan nu på biblioteket!”.
Det är ungefär där vi är idag med 3D-printning. De flesta har inte insett hur revolutionerande tekniken verkligen är och hur mycket den kommer att påverka samhället. Själv trodde jag inte mina ögon när jag testkörde min första 3D-printer. Alltid intresserad av ny teknik, brukade jag skissa ned mina idéer med penna på ett papper. Med min 3D-printer kunde jag gå från idé till en färdig prototyp i handen. Det var absolut fantastiskt.
Låt oss jämföra detta med mina historiska föregångare som också var intresserade av ny teknik.
Först bearbetade de saker de hittade; stenar, träbitar, metaller, djurhudar. Nästa stora framsteg var att gjuta i metall. Sedan hände inget förrän man började svarva. Det i sin tur ledde till fräsning och till maskiner som tillverkade redskap. Gemensamt för så gott som alla metoder är att man avlägsnade material från ett block. Subtraktiv teknik.
3D–print är en additiv teknik. Den bygger lager på lager med laser. Man slipper spill. Men den verkliga fördelen är att man inte begränsas i vad man designar. En fräs eller en svarv är bra på att ta fram symmetriska, kantiga objekt. Men att fräsa fram en blomma – det är nästan omöjligt. En 3D-printer tar fram ett fysiskt objekt efter i stort sett vilken idé som helst. Och du kan göra det på några timmar.
Med 3D-print kan du göra fantasifulla chokladdekorationer på en bröllopstårta!
Tillämpningarna är oändliga. Industriföretag tar idag fram prototyper och modifieringar på ett väldigt snabbt och billigt sätt. Men du kan lika gärna använda tekniken till att göra fantasifulla chokladdekorationer på en bröllopstårta. Den är otroligt väl lämpad åt allt som har med kroppen att göra. Därför är 3D-print-tekniken en teknik som kommer att stanna i tandvården.
Idag kombineras fräsar och 3D-printers. Låt oss säga att man behöver komplexa rörkopplingar i en flygplansmotor. Man 3D-printar ut den komplicerade formen och precisionsfräser de delar som skall kopplas ihop med andra delar. Samma utveckling kommer vi att se i tandvården. Full frihet i geometrierna, hög noggrannhet och mindre materialspill.
Ändå är detta bara början. Det finns redan 3D-printers för det kroppsegna materialet kollagen. Du kan alltså skapa implantat som bekläs med hud och blir perfekta kroppsdelar. Andra 3D-printers skriver ut i betong, och plötsligt står stommen till ett nytt hus färdig på ett dygn.
I dagens värld skeppas saker runt hela jorden. I morgon kanske vi bara 3D-printar ut dem. Kanske inte hos konsumenten direkt, men väl hos distributör eller grossist. Det finns redan miljontals 3D-designer på nätet för fri nedladdning. Själv printade jag ut ett handtag till min dotters pulka.
Just pulkans handtag var det många som smålog åt. Trots allt kostade maskinen mer än 100 pulkor, inte sant? Många gånger fick jag också frågan om jag tillverkat en pistol i 3D-printern. Det hade man läst i tidningen att man kunde göra. När jag printade fram en affärskritisk reservdel till en bevattningsanläggning åt en granne som är jordbrukare, då var det ingen som smålog.
/Michael
Michael Braian, är både tandläkare och tandtekniker i Malmö som här rapporterar löpande om forskning och klinisk tillämpning av ny teknik.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.