Krönika

23 mars 2020

Vårsol och Corona

Lotta Björk Lillås

Tandhygienist

Det är svårt att undgå att det mesta kretsar runt Corona just nu. Ena stunden känns det väldigt besvärligt och oroväckande hur hela världen hamnar i en kris. Samtidigt får jag en gnutta hopp också. Det finns så mycket medmänsklighet där ute också där vi tar ansvar. Inte bara för oss själva utan för varandra också. Jag har aldrig någonsin behövt fråga mina svärföräldrar om jag ska handla till dem, nu vill jag inget hellre än att de håller sig hemma och förblir friska.

I den dagliga verksamheten går det inte att undvika det stora intäktsbortfallet. Det diskuteras permissioner och uppsägningar i en hel del branscher. Hur ser morgondagen ut egentligen? Vi följer myndigheternas råd och gör vad vi kan för att hjälpa till för att inte riskera spridningen för smitta. Detta i väntan på att vi så småningom ska få höra att antalet smittade har minskat.

Som tandhygienist är man som precis i andra vårdgrupper utsatt. Vi får ny information nästan dagligen. Vi ska undvika aerosoler och då är det bra att överväga om man ska använda ultraljudet i sin scaling. Vi ska inte ta emot förkylda patienter på kliniken (de brukar i och för sig inte komma då) och vi vårdgivare ska bli hemma vid förkylningar. Det är ömsesidig respekt. Det är dock inte helt lätta diskussioner när jag ringer upp riskpatienter och ber dem stanna hemma pga deras ålder samt medicinlista. Jag ringde upp en äldre dam, en riskpatient, för att meddela henne, att tiden för undersökning hos mig, borde skjutas upp. Detta eftersom hon är 80 år och med en rejäl medicinlista. Jag fick svaret:

”Lotta, igår tvättade jag håret för detta. Nu har jag klätt mig för detta besöket och mina hästar vet att de får vänta på lunch tills jag kommer hem. Så det går inte att avboka denna tiden för sådant trams!”

Det är många unga friska som avbokar sina tider, vill avvakta med sina besök medan de äldre kämpar för att få behålla sina tider.

Under tiden tvättar jag händerna – som vanligt – tar på på mig handskar och munskydd – som vanligt, och behandlar de som kommer till kliniken enligt de hygienrutiner och instruktioner som finns. Bara de och jag är friska.

Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning på arbetsplatsen. Det ÄR svårt att sätta gränser, vi diskuterar dagligen om hur vi ska fortsätta. Vi är inte heller alltid på plats, vi blir också förkylda, vi får hämta våra barn i skolan när de hostat 3-4ggr. Hela verksamheten bygger på att vi har patienter i stolarna och att vi vårdgivare är friska. Hur påverkar denna tomhet i tidboken oss i slutändan? Idag fick jag reda på att vi ska, om vi har möjlighet, täcka upp för Folktandvårdens patienter. De har ju som många vet, ett magert förråd för att upprätthålla en god hygien. Vart går gränsen mellan att vi ska utsätta oss för mer risker vs. bättre intäkter vs. istället hjälpa Folktandvården med hygienartiklar?

Tillbaka till det som ger oss hopp. Flödena i sociala medier börjar byta ut oro och ängslan med omtanke. Ett lokalt företag har stöttat alla sina anställda med 500:- var för att kunna bjuda sin familj på ett lokalt restaurangbesök eller köpa vårblommor eller vad de vill där de stöttar en lokal verksamhet. Vilken fin tanke om man har möjlighet. Flödena är även fulla av vårsol, familjer som umgås utomhus och grillar korv. Hela den här bisarra situationen har gett oss mer tid med varandra där vi bygger koja i skogen eller plockar drivved vid stranden. I vanliga fall får jag och min man ta varsitt barn och åka på fotbollscuper. Jag är tacksam över att vi har haft så mycket tid tillsammans.

Unna er hämtmat och plantera några fina blommor i en kruka tills nästa gång!

Bästa hälsningar

Lotta

Ps. Idag är jag hemma från jobbet. Inte för att någon är sjuk i familjen utan för att min hund har kastrerats. Jag skulle hämta honom i eftermiddag efter jobbet. Han valde att riva halva inredningen när han vaknade ur narkosen. Jag fick alltså köra från mitt arbete för att hämta en panikslagen Blixten, nu sover han som en stock. Måste vi hämta tidigare för det minsta lilla… Ds.

 

Lotta Björk Lillås, är leg. Tandhygienist. Bakgrund som tandtekniker. Studerat fristående kurser inom Integrerad Hälsovetenskap och ledarskap. Brinner för teamtandvård, där samtliga på kliniken arbetar på det yttersta av sin kompetens.

Arbetar kliniskt på en mindre privat klinik i Skåne och studerar på fritiden.

Lotta Björk Lillås

Tandhygienist

Lotta Björk Lillås, är leg. Tandhygienist. Bakgrund som tandtekniker. Studerat fristående kurser inom Integrerad Hälsovetenskap och ledarskap. Brinner för teamtandvård, där samtliga på kliniken arbetar på det yttersta av sin kompetens.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev