Krönika

19 april 2017

Vem bestämmer över tandhälsan?

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Många skulle nog spontant svara tandläkaren eller kanske tandvården i allmänhet? Men när man fördjupar sig i frågan så är det snarare politiker, olika myndigheter eller individen själv!

”Många kockar”

Svensk tandvård är till stor del politiskt styrd av myndigheter, SKL och olika tandvårdsnämnder (offentlig tandvård/Folktandvården utgör c:a 50% av all tandvård). Många av dessa instanser har inte nödvändigtvis en odontologisk bakgrund. Myndigheterna, som Socialstyrelsen, IVO, TLV, Läkemedelsverket, Försäkringskassan, Universitetskanslersämbetet lyder i sin tur under olika departement och Sveriges regering.

 

Även finansdepartementet är i högsta grad inblandat då nästan hälften av tandvården finansieras över skattsedeln på ett eller annat sätt (tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd, barn- och ungdomstandvård, odontologisk utbildning, forskning, etc.). Det gäller därför att alla samverkar på ett effektivt sätt.

Vad tycker hälsoministern?

Därför kunde det vara intressant att höra vad Sveriges hälsominister Gabriel Wikström har att säga om svensk tandvård. Sagt och gjort, jag intervjuade honom nyligen under Socialdemokraternas kongress i Göteborg för att få en ökad förståelse för nuläget och vart vi kan tänkas vara på väg.

Under vårt samtal hann vi beröra en mängd frågor som tillgänglighet/köer inom tandvården, personalresurser, utbildning, olika patientgruppers ekonomiska möjligheter/socioekonomiskt svaga individer, fri tandvård för unga, rättvise- och jämlikhetsfrågor, evidens och FoU/eller inte, ”avarter och oseriösa vårdgivare” inom tandvården, problem med offentliga upphandlingar (LOU) av tandtekniska produkter, brister i journalföring, tandvårdsregister, rapportering av incidenter, mer tillsyn och kontroller av myndigheter, ev. fusk inom tandvården, ökad patientmedvetande, prisjämförelser, vinster i vården (specifikt tandvården), eHälsa, kommande utredning/tandvårdsreform, ”munnen en del av kroppen”/skall tandvård likställas och ingå i den allmänna sjukförsäkringen, företags- och forskningsklimatet i Sverige mm.

Egen preventiv tandvård alltid bra

Annars är ju grunden till god tandhälsa att vi dagligen sköter vår munhygien och våra tänder. Sannolikt påverkas vår tandhälsa av kost, munhygien, fluoranvändning och övriga levnadsvanor minst lika mycket eller mer än av politiker, myndigheter och tandvård.

Sedan tycker jag att det är det märkligt att samhället spenderar så mycket pengar på tandvård när patienterna själva ofta gör sitt bästa för att bryta ner sitt egna immunförsvar genom att dricka söt/sura drycker, äta godis i tid och otid, röka och kanske inte regelbundet besöka tandvården? Detta är något för en odontologisk beteendevetenskapare eller samhällsodontolog att ta tag i. Kanske att vi övriga kan stötta när individen själv inte alltid förstår sitt eget bästa?

Hur som helst är det bra att få upp tandhälsa på agendan. Det kan vi alla bidra till!

/Per Ahlberg
Redaktör och grundare till Dental24.se

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev