Krönika

21 maj 2015

Vilken stol ska jag välja?

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

FRÅGA: Hej! Vi är på väg att köpa nya stolar till kliniken. Tidigare hade vi sadelstolar men en del tycker att de trycker framtill och att man får smärta i ryggslutet av att sitta på dem. Vi är inte överens om vilka stolar vi skall köpa. Vår önskan är att det ska vara enhetligt. Vilken stol ska vi välja?

Magdalenas SVAR:

Ni får inte glömma att stolen är ert arbetsredskap som ni tillbringar ganska mycket tid på under dagen och därför är det är viktigt att den stol ni väljer passar era respektive kroppar. Ska det vara enhetligt tycker jag att ni ska titta på färgvalet i stället.

Sadelstolar, som har blivit populära inom tandvåren under senare tid, har både för- och nackdelar. De problem kring sadelstolen som du nämner stöter jag ofta på. Anledningen är med största sannolikhet att stolen många gånger är alltför bred, vilket ökar trycket på bäckenleden. Det kan också vara så att man hamnar i ett allt för utåtroterat läge med fötterna. Denna rörelse tas till största del ut i höften och gör att positionen låses ytterligare. Smärtutbredningen för bäckenleden känns bak på nedre delen av ryggslutet och sprider sig neråt-framåt mot utsidan av låret.

Tanken med att sitta på en sadelstol är att man ska sitta i balans och sett från sidan har man då öra, axel, höft och fotknöl i en lodrät linje. Detta gynnar både rörelsefriheten och belastningen. Problem kan uppkomma när man ska reglera borr eller ultraljud med foten och behålla det balanserade sittandet utan ryggstöd. Man sätter då fram fötterna i lod med knäna, ländryggen faller ihop om man inte har ryggstöd eller så börjar man använda ryggsträckarmusklerna. Då ryggsträckarmusklerna jobbar för länge utsätts de för statisk belastning. Dessutom har jag märkt att många män har svårt att sitta i balans på sadelstol utan att det uppstår ett tryck framtill av sittandet.

Men som nämndes tidigare, om man inte har något av dessa problem fungerar sadelstolen bra.

Tänk på följande när du väljer stol: Ställ dig upp och känn efter hur rygg och bäcken känns då du står upp, den hållningen ska du försöka behålla när du sätter dig på stolen.

Personligen föredrar jag en stol som går att reglera i höjd och kan vinklas i sitsen så att man kan ha en öppen höftvinkel. Stolen ska också ha ett ryggstöd som hjälper till att hålla hela ryggen kvar i en balansread hållning för både rörelsefrihet och belastning. Det är också viktigt att klädseln på stolen inte gör att du glider framåt.

Vill du ha mer hjälp så hör gärna av dig.

 

Lycka till!

 

Magdalena Gustafsson
Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

 

Välkomna med nya frågor till: magdalena@meridentoptergo.com

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev