Göteborg, Hotel Riverton

Göteborgsdagarna – Runtomkring tänder, nedslag i omvärlden

Lugn, det ordnar sig! Denna gång är det Göteborgsdagarnas röda tråd. Vi är alla oroliga någon gång: För att inte duga som vi är, för miljön, hälsan, den digitala utvecklingen och för framtiden. Föreläsarna vill vidga dina vyer och hoppas överraska med nya infallsvinklar som även kan ge stöd i patientarbetet.

Torsdag förmiddag:

Från man till människa
En föreläsning som boostar energi och inspirerar till nya tankesätt, påminner oss om att verkligheten pågår just nu. Claes Schmidt/Sara Lund blandar humor och allvar, fakta och fiktion. Föreläsningen handlar om de normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt. Varför tycker vi att det är konstigt att människor är olika, trots att vi vet att två människor inte är lika?

Torsdag eftermiddag:

Miljöns roll vid antibiotikaresistens
Miljön kan spela en betydande roll både för spridning och utveckling av antibiotikaresistenta bakterier. Föreläsningen kommer behandla dessa aspekter och vad vi kan göra åt det. Carl-Fredrik Flach, docent i Medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet.

Antibiotika och antibiotikaresistens – global utmaning
Praktisk användning av antibiotika i svensk djurproduktion – hur arbetar vi för att minimera användningen? Sofia Karlsson, ordförande för LRF i Västra Götaland och grisföretagare med slaktgrisproduktion.

Antibiotikaresistens– är det nåt att bry sig om?
Utblick globalt, europeiskt o nationellt. Framtidens behov av antibiotika. Peter Ulleryd, infektions- och smittskyddsläkare, Strama Västra Götaland.

Göteborgsdagarna dag 2

Fredag förmiddag:

När är det indicerat med antibiotika i tandvården? Och när är det inte?
Med ökad kunskap har indikationerna för att använda antibiotika i tandvården minskat. Både profylaktiskt och i behandlingsdos. Med en väl genomtänkt behandling kan vi minska användningen ännu mer. Föredraget hålls av Wivi-Anne Sjöberg, övertandläkare/Klinikchef, Sjukhustandvård/Oral medicin Östra.

Tandvårdens digitala framtid

Kommer tandläkare att ersättas av robotar och AI? Bent Petersen, tandvårdschef utvecklingsfrågor i Västra Götalandsregionen, håller i föreläsningen.

Fredag eftermiddag:

Livet är en sjukamp – Om betydelsen
av att ha bra självledarskap!

Gott självledarskap behövs för att nå framgång, inte bara som idrottskvinna utan också som människa. Carolina Klüft avslutade en enastående friidrottskarriär 2012 och vann under sin karriär OS-, VM- och EM-guld. För Carolina blev lärdomarna från idrottsåren viktiga redskap i livets nya utmaningar. Hon var den spralliga sjukamparen som inte kunde förlora. Idag är hon verksamhetschef för Generation Pep och utöver det programledare/expert i TV, miljöengagerad och mamma.

The Ultimate Collection underhåller på torsdagskvällen.Alla kurser från
STF

  • 23 apr - 24 apr   2020
  • Se program
  • Sveriges Tandläkarförbund