Liws blogg

Se sina brister

Något jag har funderat över ett tag är varför jag lyckas nå fram bättre och lättare till vissa patienter och lite sämre till andra. Jag tycker också att det är lättare att motivera och nå fram till det motsatta könet, oavsett ålder. Jag har diskuterat det här med mina kollegor och många känner likadant. När jag tog upp det här med min man där hemma så kunde han bara hålla med, han arbetar dock inte inom tandvård. Hans yrke är precis som vårt, ett serviceyrke och jag tror att det kan se likadant ut inom många branscher. »

Jobba på toppen av sin kompetens

Jag arbetar som tandhygienist, som ni vet. Efter flera år i yrket anser jag att jag ska göra det arbete jag är bäst på, nämligen att behandla parodontit. Ett tungt, men mycket viktigt arbete. »

Att dela med sig stärker oss

På kliniken där jag arbetar har vi fyra odontologiska specialiteter representerade och på vår andra klinik ett par kvarter bort har vi ytterligare två specialiteter till. Loggar jag in på vårt intranät har jag snabbt tillgång till vårt forum där jag kan diskutera med mina 200 tandhygienistkollegor och 300 tandläkare, för att inte glömma våra 50 specialister. »

Att lägga ribban på en lagom nivå

Jag kan minnas mig själv som nyutexaminerad tandhygienist. Direkt utsläppt från skolan såg jag mig själv som en fullfjädrad tandhygienist, full av kunskap som kunde allt som en tandhygienist behövde veta om tandvård och tandhygien. Jag visste allt om tandkrämer, mellanrumsborstar, borsttekniker och sköljningar. Empati och sympati hade jag också pluggat in och dessutom hade jag haft möjlighet att läsa en kurs om tobaksavvänjning, en sluta-röka kurs. Nu skulle jag äntligen ut och träffa alla patienter som aldrig hade fått möta en sådan som jag. Jag var deras lösning på alla problem. Problem de inte visste att de hade. »

Vem städar i munnen, tandhygienisten eller patienten?

Under mina år som tandhygienist har jag hört uttrycket ”lite städning” upprepade gånger både från kollegor och från patienter, och för varje gång så blir jag mer och mer irriterad. Uttrycket används ibland när en kollega vill att jag ska ta bort tandsten och polera bort plack på en patient. Vilket jag gör dagligen såklart, men jag är ingen biltvätt där man görs fin inför våren.
»

Häär kommer jaag

Det är en mening som jag har sparat med kärlek i mitt hjärta. När min dotter precis hade börjat kommunicera med talet var det en mening hon ofta kläckte ur sig. Jag hör ofta den i mitt eget huvud och låter mig inspireras av henne. Hon tar för sig här i livet och det är precis så vi vuxna också ska göra. »