Att dela med sig stärker oss

På kliniken där jag arbetar har vi fyra odontologiska specialiteter representerade och på vår andra klinik ett par kvarter bort har vi ytterligare två specialiteter till. Loggar jag in på vårt intranät har jag snabbt tillgång till vårt forum där jag kan diskutera med mina 200 tandhygienistkollegor och 300 tandläkare, för att inte glömma våra 50 specialister.

Även om vi är utspridda över hela landet så känner vi till varandra och kan snabbt få kontakt för att diskutera specifika frågor och lära av varandra. Vår vård håller en hög kvalitet genom kunskapen vi delar med varandra, på kliniken och genom våra digitala nätverk, kurser och möten.

När jag började arbeta som tandhygienist för 11 år sedan, även om det inte var så längesen i jämförelse till många andra kollegor, så hade man inte alls samma möjlighet att kommunicera med andra yrkeskategorier på ett så snabbt och öppet sätt. Jag hade mina kollegor på kliniken där vi diskuterade det vi undrade över och när vi åkte på kurs lärde vi oss ytterligare något nytt. Jag upplever att det är under de senaste åren som vi har kommit varandra närmare via olika forum, främst via nätet.

På Facebook finns det stora grupper för olika yrkeskategorier där jag dagligen läser frågor och funderingar från kollegor, att läsa svaren eller själv svara ger mig alltid något. Ibland ställer även jag frågor.

Att diskutera annat än tandvård är också viktigt, såsom rutiner och arbetsklimat och framförallt löner, är också givande och stärker yrkeskåren. Man känner sig inte ensam!

Jag tycker att det är viktigt att dela med sig av sin kunskap, vi driver ju tandvården i Sverige tillsammans och ju bättre vi alla är desto högre status får tandvården i patienternas ögon.

 

Hälsningar

Liw
liw.olausson@smile.se

 

Liw Olausson arbetar som tandhygienist på Smile Drottninggatan i Helsingborg.

Senaste inläggen