Se sina brister

Något jag har funderat över ett tag är varför jag lyckas nå fram bättre och lättare till vissa patienter och lite sämre till andra. Jag tycker också att det är lättare att motivera och nå fram till det motsatta könet, oavsett ålder. Jag har diskuterat det här med mina kollegor och många känner likadant. När jag tog upp det här med min man där hemma så kunde han bara hålla med, han arbetar dock inte inom tandvård. Hans yrke är precis som vårt, ett serviceyrke och jag tror att det kan se likadant ut inom många branscher.

Vad kan det bero på då? I mitt fall, i mitt behandlingsrum, tror jag att det kan bero på att jag som tandhygienist ofta berättar för patienten vad han eller hon gör fel och hur det borde göras istället. Även om jag försöker linda in det i ett samtal på bästa sätt så är det ändå en situation där jag ”vet bättre” och just munhygien är något som många ser som väldigt privat. Är det då lättare att ta emot den här informationen från någon av det motsatta könet? Jag tror faktiskt det, jag tror att det är lättare att sänka sin gard och ta till sig kritiken på ett lättare sätt. Såklart gäller det inte alla mina patienter och det är ju mitt jobb att nå fram till alla, men som sagt upplever jag att det är lättare i mitt fall, att nå fram till männen. Vi skojar på ett annat sätt och ofta får jag höra att ”så säger min fru också”. Det är lättare att spinna vidare och avdramatisera situationen när man får den responsen.

Mitt mål är nu att bli bättre på att nå fram även till dem jag upplever det är svårare med. Man kan ju inte lyckas med alla men man måste försöka. För några år sedan skulle jag haft svårare att se mina brister, men ju äldre jag blir desto lättare kan jag se på vilka områden jag kan bättra mig.

Hälsningar
Liw
Liw.olausson@smile.se

Liw Olausson arbetar som tandhygienist på Smile Drottninggatan i Helsingborg.

Senaste inläggen