Lotta, inte bara tandhygienist

Nu är det tid för vårt fackförbund, för vår tandhygienistförening och för samtliga tandhygienister att ryta till!

Inte minst för att vi som yrkesgrupp gör en otroligt stor skillnad i vår tandhälsa. Ska det löna sig att vi tar studielån och utbildar oss inom tandvården måste vi ju faktiskt också få ta del av den ekonomiska utveckling om t ex våra kollegor tandläkare gör. »

Kollegor eller konkurrenter?

Jag har gjort slag i saken. Jag har sagt upp mig och uppsägningstiden är över. Nu kan jag prata öppet om mina planer. Jag har startat ett eget företag, Hörntanden AB. I oktober slår jag upp portarna till min alldeles egna klinik. Både nya och gamla patienter hör av sig för en tid till mig och det gläder mig. Men det är väldigt nervöst samtidigt som det är roligt. Men som min väninna sa, ”ingen minns en fegis.” »

Kumbaya och bongotrummor framför lägerelden tills en av oss blir ersatt OM där kommer en ersättare

Äntligen är jag vaccinerad! Jag har gjort det för min egen del och av solidaritet. Nu strömmar även patienterna åter in på kliniken, många äldre är full-vaccinerade. Tidboken är full. Det är så roligt att träffa alla igen och faktiskt inse att arbetet vi åstadkommit innan Covid-19 har gett resultat. Många av mina patienter som jag har kämpat med har verkligen klarat av att upprätthålla en hyfsat god munhygien, trots att de inte har vågat komma lika ofta. »

Tandhygienister med egen verksamhet

Nu kickar vi igång 2021. Nu ska vi börja leva igen. Året då vaccinationerna drar igång på allvar. Året har redan varit händelserikt för mig. Jag har nyss fyllt 40 år och det firades med lerduve-skytte och en ny bössa. Det betyder också att jag har arbetat med tandvård i 20 år. Inom olika kategorier men ändå inom samma bransch. Och än är jag inte trött på det. Tvärtom, jag vill bidra med ännu mer. Man kan väl säga att jag är ”laddad”. »

Sikta högt så prickar du!

Jaktsäsongen har börjat. Äntligen! Ja, jag är jägare och ständigt på jakt. Vad ni inte visste om mig är att jag är en fena på att skjuta lerduvor. Jag är målinriktad och träffar där jag siktar. Blir det ”bom” så låter jag inte det bryta ner mig, bara till att ladda om och prova igen. Vid denna tiden på året är det till att damma av geväret, smörja kängorna och hoppas på att de gröna jaktkläderna passar ännu ett år. »

Var ska sleven vara om inte i grytan?

Nu är det tid att återgå till arbetet på kliniken och möta höstens patienter. Det är där tandhygienisten hör hemma. »

Vi tandhygienister är oumbärliga, vi är fantastiska och vi är stolta

Arbetet vi lägger ner i vår kamp, i att förebygga sjukdomar i munnen, motiverar oss till att se ett lyckat resultat hos patienterna. Vi vill att patienterna ska lyckas att upprätthålla en god munhälsa. Det är väl känt vad studierna säger när gäller tex samband mellan parodontit och hjärt-kärlsjukdomar. Vårt arbete påverkar mer än bara tänderna. Vi måste få upp ögonen för hur viktigt det är, tandvård och vård behöver integreras mer och det är vi tandhygienister som ska vara nyckelpersonen inom tandvården. »

När vi ställs inför utmaningar, då förväntas det en god team-känsla!

Vi vet alla att det är en speciell situation och vardag vi lever i pga COVID-19. Jag tycker ändå det är viktigt att stanna upp och reflektera över hur vi kan driva tandvård trots permitteringar och avsaknad av äldre patienter. Det är en utmaning men det gäller också att tänka rätt. Vilka vill och kan komma till oss i dessa tider? »

Vårsol och Corona

Det är svårt att undgå att det mesta kretsar runt Corona just nu. Ena stunden känns det väldigt besvärligt och oroväckande hur hela världen hamnar i en kris. Samtidigt får jag en gnutta hopp också. Det finns så mycket medmänsklighet där ute också där vi tar ansvar. Inte bara för oss själva utan för varandra också. Jag har aldrig någonsin behövt fråga mina svärföräldrar om jag ska handla till dem, nu vill jag inget hellre än att de håller sig hemma och förblir friska. »

Utbildning kan ingen ta ifrån dig

Välkomna till min krönika. Mitt namn är Lotta Björk Lillås, jag är leg. Tandhygienist. Min odontologiska resa började år 2000 som tandtekniker på ett laboratorium som hette Sjöbo Tandteknik. Huvuddelen av tiden satt jag på kbf-avdelningen. Vi gjorde allt från ordermottagning, bitshabloner, tanduppsättningar, metallkonstruktioner och färdigställande i akryl eller i porslin. Det var bara en sak som fattades, jag träffade aldrig patienterna. »