Michael Braians krönika

En ny generation digitalt inriktade tandläkare kräver kunskap

Jag hoppas jag har fel. Men efter att ha sökt på runt på nätet har jag kommit fram till denna slutsats: Det finns ett utbildningsvacuum för kvalificerad digital tandvård. Så gott som allt är introduktionsundervisning. Det är illa för tandläkare, men ännu värre för tandtekniker. »

Finns det några skäl att INTE använda kirurgiska guider vid implantat?

Kirurgiska guider är ännu en del av tandvården som förbättrats av digitaliseringen. Det är framför allt priset som blivit bättre. Idag betalar vi kanske en fjärdedel av vad vi betalade för 15 år sedan. Då är det svårt att motivera att inte använda dem! »

Scannrar jag gärna sluppit och frågorna jag borde ställt

Jag glömmer aldrig jetmotor-fläkten! Scannern i sig funkade bra. Men fläkten! Den gav ifrån sig ett visslande, susande ljud i en decibel som kunde mäta sig med en sommarfluga i örat. »

Virtuell patient – från fantasi till verklighet med CAD

CAD är ännu en ny teknik som är så revolutionerande att jag inte vet hur jag skall börja beskriva den. Kanske bättre att beskriva vad den inte är? Man brukar säga att en intra oral scanner ger oss ett ”digitalt avtryck”. Det låter som att vi gör en digital version av själva avtrycket. Sant, men det är ju så mycket, mycket, mycket mer. »

Snart arbetar alla inom tandvården med 3D-printers

Det finns så många tillämpningar för 3D-printers inom tandvård, att jag inte vet var jag skall börja. 3D–printern är både en kopiator och ett lydigt redskap för kreativ design. Du kan 3D-scanna existerande objekt, eller skapa egna. När du väl skapat en digital fil kan du dela den samt ta del av andra 3D-filer. »

Vår tids kanske mest revolutionerande tekniska innovation

Ni äldre minns när internet kom. Runt 1995–1996 var många helt säkra: Internet är en fluga för tekniknördar. Skeptikerna ställde retoriskt frågan: ”Vad skall man ha det till?”. För varje exempel som gavs, fanns ett svar på tal. ”För att läsa tidningen? Jag kan läsa alla tidningar jag vill redan nu på biblioteket!”. »

Digitala fräsar: Gör det inte långsammare, dyrare och sämre i onödan! 

Den digitala utvecklingen har gjort oss lite bortskämda. Vi har vant oss vid att få professionella och dyra yrkesredskap förvandlade till lättanvända, lekfulla prylar. Digitala dentala fräsar är inte riktigt där. »

Drömmen om verktyget för alla indikationer inom tandvården

Det var 2005 på Tandläkarhögskolan i Malmö. Den var mycket stor och tung. Den hade en pedal. När man trampade på pedalen tog den en bild. Den var väldigt svår att använda. Väldigt bökig, stor och tung. Jag minns att jag snabbt fick ont i axeln av att använda den. Jag tyckte det var helt fantastiskt – min första erfarenhet av en intraoral scanner! »

Har du hittat din digitala balans?

Jag får ofta frågor som: ”När får jag tillbaka min ROI (Return Of Investment) på min scanner?; När är det bäst att investera?; Är vi tidigt ute?; Jag är digitalt okunnig, men tycker digital tandvård är jättespännande - är det läge för mig att satsa på det här nu?". Som ni förstår är sådana frågor nästan omöjliga att svara på. Den fråga man istället bör ställa sig är: "Har jag hittat min digitala balans?" »