Michael Braians krönika

2022: Året då du köpte din första scanner

Du står inför ditt första scanner-köp. Du har insett att scanners snabbar upp processerna. Kollegor använder scanner. Omgörningarna blir färre. Yngre medarbetare och patienter ser det som en självklarhet. Då uppstår frågan: Vilken scanner skall du välja? »

2D Smile design vs. 3D Virtuell patientplanering

Kanske har ni testat någon av dessa smartphone-appar, där man kan se sig själv med olika frisyrer? De lockar till skratt, och kan ge impulser. Men min frisör kan självklart inte ge mig samma frisyr som den fejkade bilden i appen. »

Tandläkare, det är dags att öppna ögonen!

Jag var länge kritisk till 3D-printers i tandläkarkliniken. Trots att jag älskar teknik, fanns det mycket som talade emot. 3D-printarna printade inte tillräckligt snabbt och det fanns ingen bredd på resin att printa i. Det var svårt och dyrt att designa 3D-prints och det fanns ingen kunskap om detta inom professionen. Nu har allt detta ändrats! »

Lär av attackerna mot Kalix och Coop: Utan IT ingen tandvård

Jag har mött många IT-säkerhetsansvariga på de platser där jag jobbat, studerat och föreläst. Hittills har jag betraktat dem som inskränkta, lite fyrkantiga typer, som tar bort det roliga med IT och teknik. Jag minns särskilt en, som förbjöd oss alla att använda USB-minnen. »

Min ROI: Fler kronor per timma och maximal komfort för patienten

Pengar! Det är svaret på många, många frågor om digital tandvård. Frågor om ekonomin är kanske de vanligaste jag får av kollegor. Egentligen är jag inte rätt person att prata om ROI (Return Of Investment ), besparingar och vinster. För mig är teknik en passion och passioner har ju en tendens att sluka ekonomiska resurser.
»

En ny generation digitalt inriktade tandläkare kräver kunskap

Jag hoppas jag har fel. Men efter att ha sökt på runt på nätet har jag kommit fram till denna slutsats: Det finns ett utbildningsvacuum för kvalificerad digital tandvård. Så gott som allt är introduktionsundervisning. Det är illa för tandläkare, men ännu värre för tandtekniker. »

Finns det några skäl att INTE använda kirurgiska guider vid implantat?

Kirurgiska guider är ännu en del av tandvården som förbättrats av digitaliseringen. Det är framför allt priset som blivit bättre. Idag betalar vi kanske en fjärdedel av vad vi betalade för 15 år sedan. Då är det svårt att motivera att inte använda dem! »

Scannrar jag gärna sluppit och frågorna jag borde ställt

Jag glömmer aldrig jetmotor-fläkten! Scannern i sig funkade bra. Men fläkten! Den gav ifrån sig ett visslande, susande ljud i en decibel som kunde mäta sig med en sommarfluga i örat. »

Virtuell patient – från fantasi till verklighet med CAD

CAD är ännu en ny teknik som är så revolutionerande att jag inte vet hur jag skall börja beskriva den. Kanske bättre att beskriva vad den inte är? Man brukar säga att en intra oral scanner ger oss ett ”digitalt avtryck”. Det låter som att vi gör en digital version av själva avtrycket. Sant, men det är ju så mycket, mycket, mycket mer. »

Snart arbetar alla inom tandvården med 3D-printers

Det finns så många tillämpningar för 3D-printers inom tandvård, att jag inte vet var jag skall börja. 3D–printern är både en kopiator och ett lydigt redskap för kreativ design. Du kan 3D-scanna existerande objekt, eller skapa egna. När du väl skapat en digital fil kan du dela den samt ta del av andra 3D-filer. »