Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

26 oktober 2022

2022 – året då AI slog igenom i tandvården

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

2022 är året då AI fick fotfäste i svenska tandläkares och tandteknikers arbete. Bara under månaderna efter sommaren har utveckling varit tydlig. AI är för mig – och jag tror för de flesta som arbetat med det – ett lika stort steg som introduktionen av internet. 


AI-genererad bildmanipulation. Konstnär & kodare: Michael Braian

Pusselbitarna har funnits ett tag. Idag har vi möjlighet att ta en intraoral scan, och få digitala avtryck på slemhinnor och tänder. Sedan tar vi en CBCT och då får vi det skeletala och rötterna. Sedan kan vi ta en ansiktsscanning för formen på patientens ansikte. Slutligen kan vi registrera artikulationsmönster – hur just den här patientens käkled rör sig. Och då får vi i stort sett en helt virtuell patient i datorn.

Enbart det är ett stort steg framåt. Vi behöver inte göra medelvärdes-inslagningar längre. Vi behöver inte chansa om hur tänderna passar in i ansiktet. Traditionellt tittade vi framifrån. På en virtuell patient kan vi titta från sidan, eller underifrån, eller hur vi vill. Det finns till och med digitala verktyg för att registrera hur hårt patienten biter.

Nästa steg blir att behandla patienten virtuellt. Och då måste vi få in så mycket data som möjligt för att kunna förutse vilka typer av problem vi kommer att få. När vi lyckas med detta – för det är bara fråga om tid – så kommer vi få högre patientsäkerhet. Efter en tid skapas en artificiell intelligens, som ser till att förändringar blir förutsägbara även i den virtuella världen. Ty, vad är AI? Jo, insamlade data från användare över hela jorden organiserad i algoritmer. Analyser som baserat på sannolikhet upptäcker möjligheter och problem.

Vad skall man ha all data till? Bra fråga! Endast fantasin sätter egentligen gränser. Samt vår kunskap, så klart.

  • När man fördelar höjden mellan över- och underkäken i en avancerad behandling.
  • När man planerar en hel behandling från start till slut, vare sig det gäller avtagbara proteser eller avancerade implantatoperationer.
  • När man utför aligner-behandlingar i kombination med protetiska behandlingar.
  • För att analysera kvaliteten på benet för att välja korrekt implantat med korrekt längd.
  • För att få en uppfattning om vilka krafter som krävs för att belasta ett implantat samt hur lång tid som krävs att för uppnå stabilitet.

Detta är bara några få saker du som operatör kan få vägledning om.

Jag säger vägledning! Den virtuella behandlingen är inte facit. Det ligger inte i människans natur att blint underordna sig teknologi. Redan idag diagnostiserar datorer röntgenbilder, men vi låter en människa ta det slutliga beslutet. Det är mycket som ska klaffa. En faktor är ju exempelvis att patienten inte följer riktlinjerna. Kanske är den bästa AI-tillämpningen att berätta för oss vad vi inte ska försöka oss på. Men ju mer data som matas in, desto mer pålitlig blir behandlingen.

Inom de närmaste fem åren tror jag vi ser en explosion av AI i hela samhället. Inom tandvården finns AI redan i enskilda moment. Men som så ofta när det gäller sjukvård och tandvård, kommer en viss skepsis att råda i början. Utvecklingen kommer att gå snabbare i andra sektorer av samhället.

/Michael Braian

Köpa scanner 2022

Det är rörigt på scannermarknaden just nu. Utbudet har ökat dramatiskt. Priserna går nedåt, men kvaliteten snarast ökar. Marknaden riktar in sig på målgrupper. Det finns inte längre en slags scanner åt alla typer av tandläkare.

Många tandläkare vill ha en enkel scanner som en introduktion. Större och medelstora kliniker behöver en andra eller tredje scanner, när trycket är hårt på deras befintliga scanners. Fler och fler tandläkare ser nya användningsområden för Aligners-inspirerade ortodonti-produkter.

Är en scanner som kostar 400 000 kr fyra gånger bättre än en scanner som kostar 100 000 kr? Det är en aktuell fråga just nu. För många är det nämligen läge att köpa scanners i den lägsta prisklassen.

I en serie krönikor för Dental24 kommer Michael Braian att försöka reda ut problematiken.   

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.  

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller. Bilderna till denna krönika är för illustration enbart.

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev