Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

3 november 2020

Drömmen om verktyget för alla indikationer inom tandvården

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Det var 2005 på Tandläkarhögskolan i Malmö. Den var mycket stor och tung. Den hade en pedal. När man trampade på pedalen tog den en bild. Den var väldigt svår att använda. Väldigt bökig, stor och tung. Jag minns att jag snabbt fick ont i axeln av att använda den. Jag tyckte det var helt fantastiskt – min första erfarenhet av en intraoral scanner!

Nästan gång jag testade var 2008. På tre korta år hade flera generationer av intraorala scanners passerat förbi. Skillnaden var som natt och dag. Trots att den hade massor av barnsjukdomar, förstod jag att tekniken var här för att stanna. Det var problem med licenser, uppdateringar och buggar. Scannern var känslig för reflektioner och rörelser från kind, läppar och tunga. Den gick med dagens mått mätt ganska långsamt. Bilderna var inte i färg. Men jag kände direkt att detta är framtiden!

Resten känner ni till. Möjligheterna är oändliga med digitala filer. De låter oss lägga till, ta bort och pussla. Den äldre tekniken är mer påträngande och obehaglig för patienten. Hela processen är snabbare. Skillnaden är som den mellan skrivmaskin och dator. Intraoral scanning har gjort det lättare för oss att delegera. Idag är tekniken pålitlig. Adaptionen i Sverige ligger idag någonstans mellan ”early majority” och ”late majority”.

Men den har ändrat yrket på fler sätt. Scanning är logiskt. Vad gör vi? Jo, vi filmar tänderna! Vi människor är naturligt intresserade av att se på bilder. Patienterna blir involverade, många tycker det är intressant. 3D är lättsmält för patienterna att ta till sig. Vissa tillverkare har till och med appar som patienter kan ha tillgång till så att de kan se sina egna tänder.

Intraorala scanners blir allt billigare, snabbare, lättare i vikt och mer användarvänliga. Den är redan i dag ett multiverktyg. Tillverkarna försöker implementera så mycket funktionalitet som möjligt inne i scannrarna så att de kan utföra mer än bara avtryck. De integreras med olika programvaror eller moduler. De marknadsledande företagen har redan idag ett mycket stort ekosystem av moduler. Du kan exempelvis planera implantatoperation eller göra smile-design. Moduler kan detektera initial karies på buckala ytor efter reflektionen som återspeglas. Förändringar i abrasion eller snedställning kan jämföras med data från tidigare år och på så sätt hjälpa klinikern att diagnostisera.

Det har gått så långt att man i vissa system kan skriva ut modeller i färg. Man får med sig färginformationen från patienten till en 3D-printad modell som också är i färg. Det är väldigt fascinerande.
Det slutar naturligtvis inte här. Det ryktas om ultraljudsfunktion, som kan filma igenom saliv och till och med tandkött. Det ryktas också om att scanna ansiktsdelar, för att få en relation mellan tänder och resten av ansiktet.

Jag kan tänka mig att de som tillverkar scanners arbetar på att lösa problemet med att scanna tandlösa områden. En helt tandlös underkäke är väldigt svår. Munbotten rör på sig, saliven flödar och muskler som hela tiden rör på sig. Sedan återstår en liten tunn crista av käkbenet som du ska scanna. Att patienten dessutom har 4 – 5 implantat i underkäken gör inte saken lättare.

Ett annat intressant område är underkäkens rörelsemönster. Redan idag har en av tillverkarna en funktion som filmar underkäkens rörelser. Man ber då en patient att glida runt med underkäken. Tandteknikern får in patientens rörelser i en dator. Individspecifik artikulation har vi inte lyckats med i konventionell tandvård. Det är alltså något helt nytt och unikt.

Jag förmodar att de flesta scanner-tillverkare vill att man ska kunna använda dem till precis allt. Drömmen är kanske att lansera en scanner som går att använda till alla indikationer inom tandvården. Jag hoppas och förmodar att de har detta som mål. Och jag hoppas att den en dag fungerar – inte bara i händerna på en på ett teknikfreak som mig. Kanske blir det det första arbetsredskap som en nyexaminerad allmäntandläkare plockar upp på sin första arbetsdag.

/Michael

 

Michael Braian, tandläkare och tandtekniker i Malmö som här rapporterar löpande om forskning och klinisk tillämpning av ny teknik.

MICHAELS TIPS FÖR KÖP AV INTRAORAL SCANNER

Vilken slags scanner behöver jag? Det är väldigt individuellt. Tänk först efter:

• Behöver du en flerfunktionscanner eller behöver du enbart ta avtryck?
• Har du ergonomiska krav? Då skall du ha en lättare scanner.
• Vill du kunna koppla in din scanner i din befintliga dator?
• Vill du ha en scanner, komplett med hjul, som rullas in och ut ur olika behandlingsrum?
• Har du ett intimt samarbete med en tandtekniker? Behöver du harmonisera din utrustning med labbet?

Gör research! Fråga leverantören om du får låna dem i en eller två dagar i din klinik. Det finns ett segment av scanners som kostar 300 000 – 400 000 kr. På senare tiden har det kommit ett antal scanners som ligger i prisklassen 150 000 – 200 000 kr. Testa två i olika prisklasser.

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev