Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

24 februari 2021

Virtuell patient – från fantasi till verklighet med CAD

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

CAD är ännu en ny teknik som är så revolutionerande att jag inte vet hur jag skall börja beskriva den. Kanske bättre att beskriva vad den inte är? Man brukar säga att en intra oral scanner ger oss ett ”digitalt avtryck”. Det låter som att vi gör en digital version av själva avtrycket. Sant, men det är ju så mycket, mycket, mycket mer.

Som med all annan data kan vi kopiera, klippa, klistra, slå ihop olika modeller och jämföra data på ett överlägset sätt i CAD. 3D-bilden kan vridas, analyseras, vändas och undersökas i alla vinklar och skalor. Jag brukar säga till kollegor, att med CAD kan du göra mer och lära dig mer än du trodde i dina vildaste fantasier. När vi jämför två avtryck med något års mellanrum, får vi en katalog av användbara data som inte kunnat upptäckas med blotta ögat: Tand har gått sönder, slitage på framtänder, en tand som rört på sig. Det är givetvis mer än ett avtryck.

CAD öppnar upp för innovationsverktyg vi bara kunde drömma om för en generation sedan. Med all denna data samlad, ökar ”Mac Gyver-ismen” – andan av att finna okonventionella nya innovativa lösningar. CAD hjälper oss i komplicerade situationer och ger oss metoder som kanske inte ingår i undervisningen.

Utveckling inom CAD går framåt hela tiden. Idag har vi friheten att designa nästan vad vi själva vill: broar, kronor, proteser, implantatkonstruktioner, bettskenor och snarkskenor. CAD av idag införlivar slemhinna, tänder, käkben och ansiktet i vår 3D-bild. Till och med käkens rörelser – unika för patienten – går att införliva.

CAD ger oss en virtuell patient. Alla inom professionen vet ju att tänderna är en del av kroppen. CAD ger patienten möjlighet att se en 3D-bild av hela ansiktet före tandläkarens behandling. Att se de nya tänderna i dess rätta omgivning är förstås trevligt. Men det är mer än en Digital Mock-Up för Smile Design. CAD ger även en indikation på om det fungerar, så patienten kan tugga och så att inte käkleden tar skada. Du får funktionen och estetiken på en gång i datorn.

Själv har jag en 15 år gammal CAD på mig själv. Med den kan jag se hur mycket som ändras: tandköttet, tändernas form, tändernas färg och slitage. Men i det stora hela kan jag använda äldre CAD:s för att återskapa tänder efter svåra trauma.

Vi finns för patienten, inte sant? CAD hjälper oss att kommunicera med patienten. Som de flesta vet kan patienternas uppfattning om tänder och utseende vara emotionellt och personligt. Jag känner till en patient som var helt säker på att mellanrummet mellan två tänder blev större och större med åren. CAD-bilder visade väldigt tydligt att mellanrummet inte ökade. Så besparades patienten en invasiv och dyr behandling. Man kan visa en patient hur munnen ser ut och var slitaget finns. Samma sak gäller för övrigt Försäkringskassan, som får en mycket tydligare och mer exakt bild av ditt arbete.

Jag hävdar att CAD är den mest användbara och mest kraftfulla digitala teknik tandvården står inför. Men det finns en flaskhals. Att designa i CAD är inget man lär sig på en kafferast. Det är verkligen annorlunda. De kunskaper man har inom odontologi är värdefulla. Men att lära sig CAD är snudd på som att lära sig ett helt nytt yrke. Tandteknik är komplicerat. CAD är också komplicerat, fast på ett annat sätt.

Nackdelarna, då till sist. C:et i CAD står för Computer och sådana krånglar ibland. Det krävs en kraftig dator för CAD. De dental-specifika programmen är mycket dyra och kräver ofta uppdatering. Lägg därtill allt annat som är trassligt med datorer: krascher, buggar, arbete som inte sparas och back-up som måste göras.

Men när man väl behärskar det, gör det yrkeslivet betydligt lättare, snabbare och mångfacetterat. En vanlig uppvaxning av alla tänder i överkäken kan ta två timmar. Du skall vaxa fram alla tänder, få alla detaljer bra, skrapa, värma, lägga på vax och hålla på. Med CAD har du ett bibliotek på kanske 200 olika tandformer. Du klickar på det du vill ha och det är klart! Du bara flyttar runt lite anatomiska strukturer så att det passar in i bettet. Men du håller inte på att designa fram en tand. Det är en väldig skillnad. Det ena tar timmar, det andra tar minuter. CAD blir snyggare och mer exakt, och det blir alltid hög kvalitet. Om du är sjuk, stressad eller trött just den dagen blir det en sämre uppvaxning.

Vi är ännu i början av CAD-utvecklingen. Få använder det. Det är inte inlemmat i tandteknikerundervisningen. Men om vi alla samarbetar och hjälps åt att sprida kunskapen om CAD, blir vi alla bättre yrkesmän.

Dokumentär ”Creating the Virtual Patient”

/Michael

Michael Braian, är både tandläkare och tandtekniker i Malmö som här rapporterar löpande om forskning och klinisk tillämpning av ny teknik.

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev