Nu blir tandläkarna betygsatta

Sedan en tid har patienter möjlighet att betygsätta sin läkare på hemsida www.doktorsguiden.se. Nu måste även tandläkare finna sig i samma behandling på www.eniro.se. Dessutom är domännamnet www.tandlakarguiden.se upptaget, vilket tyder på att det snart kan bli fler som betygsätter.

betygsatt.jpg
Förr fick man stjärnor av sin tandläkare – Nu är det tvärt om!

 

Redan på 70-talet började Expressen sätta getingar på filmer, musik, fotbollsstjärnor, restauranger och mycket annat. Sen kom Aftonbladet med sina plus och veckopressen följde efter med mer eller mindre fantasirika betygsmärken.  

Nu har vi gått in i den digitala åldern och det är inte längre journalister som sätter betyg, utan vanliga människor. Bland andra patienter.

Sedan en tid kan man sätta betyg på sin läkare på www.doktorsguiden.se. Även Eniro erbjuder dig att ”göra din röst hörd” på sin hemsida (se www.eniro.se/omdome/). De två betygssajterna skiljer sig ganska mycket från varandra. På Doktorsguiden använder man sig av ett sofistikerat betygssystem, som man hävdar bygger på 1700-talsmatematikern Thomas Bayes formel. Enligt det systemet kan en läkare få max 7 stjärnor i betyg. Men han eller hon har redan fyra stjärnor från början, det anses vara ett medelvärde. För att betyget ska öka eller minska från fyra krävs ganska många röster.

Tittar man igenom hela listan av läkare ser man många har just betyget fyra – vilket alltså måste betyda att det inte är särskilt många patienter som använder sig av möjligheten att betygsätta sin läkare. Än.

På Eniro kan man redan i dag betygsätta tandläkare . Där är betygsystemet mindre sofistikerat. Det är 1-5 stjärnor som gäller, och betygsättare måste även ge ett skriftligt omdöme. Det läses av Eniro och censureras om det inte uppfyller de uppställda riktlinjerna.

Vem som har står bakom www.tandläkarguiden.se (med "ä"!) och/eller domännamnet www.tandlakarguiden.se ("under konstruktion") är oklart, men en sak är säker: Bästa sättet att få bra betyg av patienterna är att ge dem ett trevligt bemötande, en proffsig behandling och att hålla sig själv välinformerad om det som händer inom odontologin.

Text: Ingrid Kindahl, DentalMagazinet

 

Har någon patient lämnat något omdömme om din klinik? Titta här!

 

PS På Dental24 kan du enkelt kommentera och ge ditt egna omdöme om vad du tycker om t.ex. Eniro;s, tandläkarguiden;s eller doctorsguiden;s betygsättning av tand/läkare. Laughing DS