10 år av gränslös tandvård
Karesuando: Idag firar den gränsöverskridande tandvården i Karesuando 10 år. Samarbetet över gränsen har gjort det möjligt att behålla och utveckla tandvården i finska och svenska Karesuando.
Situationen i början av 2000-talet var att det inte fanns någon tandläkare i finska Karesuando och på svenska sidan kom tandläkaren bara en vecka i månaden, och vid de tillfällena räckte inte tiden till mer än att laga tänderna på barn.
De vuxna patienterna fick då ta sig till Kiruna, 18 mil bort. Det fanns inte heller tillräckligt med patienter på svenska sidan i Karesuando för att ha en heltidsanställd tandläkare.
Det fick tandsköterskan Anna Marakatt att börja fundera på om det gick att lösa problemen genom att samarbeta över gränsen. Det ledde till projektet Gränslös Tandvård, ett gränsöverskridande EU-projekt mellan Norrbottens läns landsting och Muonio-Enontekiön kommunsammanslutning.
Projektet var lyckat och beviljades 2005 ytterligare EU-medel på 1,5 miljoner kronor. Bland annat gick pengarna till att digitalisera journaler samt koppla ihop de de finska och svenska systemen. Karesuando blev då Norrbottens läns landstings första heldigitaliserade Folktandvårdsklinik.
Eftersom det är folk både från svenska och finska sidan som behöver tandvård så har patientunderlaget blivit tillräckligt stort för att behålla och utveckla tandvården i Karesuando. Och idag firar man alltså 10 år.
– Det är ju jättebra att man kan samarbeta och ha kvar tandvården, det kommer ju också folk från Finland hit och det är bra att vi kan ha kvar det, säger Agneta Pounu som bor i Karesuando.
Resultaten av projektet och ryktet om den unika samarbetslösningen i norr har genom åren spridit sig. Projektet presenterades vid en stor EU-mässa i Bielefeld, Tyskland i januari 2006. Av över 300 EU-projekt för ”Bättre Hälsa” från hela Europa, valdes 40 stycken ut till att presentera sitt arbete. Ett av dem var Gränslös Tandvård i Karesuando.
Projektet och tandvårdskliniken i Karesuando har också fått pris inom EU, som ett av åtta gränsöverskridande hälsoprojekt.
– Den allra största framgångsfaktorn är det personliga engagemenaget, utan eldsjälen och projektledaren Anna Marakatt hade inte någon gränslös tandvårdsklinik funnits i Karesuando idag, säger Folktandvårdens ekonomichef Stefan Ahrner på Landstingets webbplats.
En annan viktig orsak till att man har lyckats är enligt Stefan Ahrner den personliga tilliten och samarbetsklimatet mellan projektägarna Muonion-Enontekiöns chefsläkare Matti Kinnnula och Folktandvårdens divisionschef Klas Tunbrå.
Källa: SR.se