Aktuellt

Rapport

2 mars 2020

4 dagar på LMT Labday i Chicago

Årets stora mässa i Chicago gick av stapeln den 20-24 februari. Przemek Seweryniak på Cosmodent var där och rapporterar.

Chicago känns nästan som hemma för en Malmö bo och har länge lockat mig. Efter att haft Chicago på min bucket list i många år, har jag nu varit där för tredje året i rad. Den första gången för tre år sen bar det av till AACD – American Academy of Cosmetic Dentistry som är SACD´s Amerikanska förebild. De 2 senaste åren har det blivit USAs största tandtekniker möte LMT Labday i Chicago. Flyga dit från Köpenhamn är väldigt enkelt då det går direktflyg. Själva resan tar ca 9 timmar dit och ca 8 timmar hem pga Jetströmmarna. När man väl landat passerar man relativt snabbt genom gränskontrollen då denna blivit mer automatiserad och snart är man ute i terminalen. Fram med telefonen och Uber som är ens bästa vän i USA. Hittar snabbt en chaufför som tar en säkert till hotellet. Det trevliga är oftast intressanta konversationer och diskussioner som följer med Ubers chaufförer.

Väl framme på Hyatt Chicago där LabDay äger rum, möts man av trevlig personal och får snabbt hjälp med att checka in på sitt rum. Labday pågår Torsdag till Söndag varav endast Fredag och Söndag är mässdagar. Under torsdagen hålls föreläsningar hela dagen och det finns något för alla. Porslinsupplägning, CAD/CAM, proteser, ortodonti, avtagbar och fast protetik, implantat, målning samt forskning och 3D-printning och mer därutöver. Själv skulle jag hålla föreläsning på både torsdag och lördag, samt ha demos och signera böcker tillsammans med Kate Brantvik och hann tyvärr inte gå på värst många föreläsningar, men de jag såg var av väldigt hög kvalité.

Några höjdpunkter från mässan

Det stora snacket på mässan var helt klart digitala proteser. Känns som att alla företag i branschen satsar starkt på det just nu. Den största nyheten kanske Ivoclar Vivadent stod för Ivotion, en fräst monolitisk protes. Liknande produkter har funnits tidigare men Ivoclar har tänkt till och faktist tagit disken till en ny nivå fås nu blir tänder och papiller i rätt färg tack vare en fiffig skiktning i disken.

Dentsply Sirona har i samarbete med Carbon har tagit fram en ny 3D-print protes i materialet Lucitone som verkar väldigt lovande och tål extremt hög belastning. 3D- printade proteser har inte helt tagit fart just för att materialen varit sköra men det börjar ändra sig snabbt. Carbon har ju snabbt byggt sig ett namn i 3D-printing världen som en av världens bästa printrar, men tekniken utvecklas snabbt och frågan är hur länge de kommer hänga kvar på toppen.

Många spännande nyheter utvecklas snabbt i 3D-printing världen och det kommer säkert finnas spännande nyheter på IDS nästa år om jag inte har helt fel.

Printer tillverkaren Envisiontech visade upp sina E-dent Dentures som finns i en mängd olika färger och självklar hade de med sin Envisiontech One printer som tävlar med Carbon i prestanda och teknik och är kanske mest intressant då prisbilden är human för mindre lab.

Stratasys visade upp sina 3D-printade modeller i färg som egentligen inte är en nyhet då tekniken funnits i ett par år. Däremot väljer man nu att fokusera mer på dentalbranschen, men en printer för 2 miljoner kronor är kanske inte det första man trånar efter som labägare. Hur som helst är ju detta en inblick vad standarden kommer vara i framtiden när priserna sjunker.

Om vi fortsätter på 3D-printing spåret så visade även Formlabs upp sin nya printer Form 3 och Form3 XL. En intressant ingångsprinter för det lilla labbet. Eller tandläkaren som vill printa egna skenor till exempel.

Asiga som tillverkar 3D-printrar och material syntes absolut mest på mässan. Med sin senaste printer Asiga Pro 4k kändes det som de fanns i nästan varje hörn. Den nya printern är helt öppen precis som UV MAX och med över 300 tillgängliga material är den också en av mina självklara val. Öppna system kommer alltid att vara överlägsna stängda. Tillgång till resin och framförallt att den är framtidssäker gör den till ett av de bästa köpen just nu. Precisionen och detaljåtergivningen på dessa printrar är riktigt bra och vi använder den själv dagligen till allt från prototyper till bettskenor.

En otippad digital satsning gjordes av Dekema. Kända som tillverkare av ugnar har de tagit fram en printer samt ett digitalt arbetsflöde för press tekniken som är helt unikt. Genom att printa både objekt och koner samt använda deras ugnar kan man pressa över 30 objekt per gång och i 3 olika färger. Sjukt effektivt om ni frågar mig.

Dekemas VD Stephen Müller visade hur deras printer och arbetsflöde fungerad.

Keystone industries visade en hel del nya 3D-print material som verkar lovande och jag kan såklart inte bärga mig förrän man får testa några av dem. Bettskene materialet Keysplint soft använder vi dagligen och verkar hålla vad det lovar. Det tog ett par år att hitta ett material som både är BPA fritt men inte heller spricker. Nu kan det bara bli bättre.

3Shape som är mitt självklara val av design mjukvara syntes överallt på mässan och hade även ett evenemang för 3Shape Study group på facebook för att fira 25.000 medlemmar. Det delades ut priser och tillsammans med några av admins för sidan svarade vi på användarnas ibland kluriga frågor. Årets slogan från 3Shape var Lab is Fab och självklart hintar det om vilken succé FAB libraries är. Självklart fungerar FAB biblioteken även till digitala proteser som sig bör. FAB libraries är de enda naturliga biblioteken integrerade i 3Shape och är tillsammans med vår bok Fabulous Smiles ett verktyg som används dagligen av den estetiske tandläkaren och tandteknikern. ’Om du fortfarande inte har ett exemplar hittar du det på www.fabsmilesbook.com

Årets största nyhet både för 3Shape och Fab Smiles var självklart integrationen i Bellus 3D appen. I senaste uppdateringen hittar ni alla 18 FAB biblioteken som kan användas i appen för att göra en snabb Smile-design direkt i appen och 3Shape användare kan enkelt ladda ner filer på patienten och matcha dem i patientens ansikte. Bellus 3D är den enklaste och snabbaste ansiktscannern idag. De visade sin nya Bellus Arch som på 3 sek skapar en 3D bild av patientens ansikte och kan användas som digital ansiktsbåge och underlätta för oss tekniker i design av tänder. Appen kan laddas ner till din Ipad pro eller Iphone X eller nyare.

Whitepeeks ägare stod på mässan och gav mig en kort men intressant genomgång av deras nya 9 skikts diskar som finns i samtliga Vita färger. Multicolor diskar har tagit över marknaden och gör det så mycket enklare att använda monolitisk zirconia överallt i munnen. Glömda är dagarna när Zirkonia var vitt opakt och svårarbetat.

Kort sammanfattat så var det 4 hektiska dagar med massor av nya bekantskaper, mycket lärorikt och jag ser fram emot nästa års event.

Källa/reporter: Przemek Seweryniak på Cosmodent

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev