7 råd om hur du blir bättre på IT
Jag möter ibland personer som säger ”Jag är så dålig på IT och känner mig dum”. Det är delvis en attitydfråga som man själv kan ändra på utan att ens behöva gå någon datakurs. Faktum är att de flesta som är ”bra på IT” är självlärda.
Om man inte är med på IT-tåget så hamnar man lätt utanför men var lugn, det går hela tiden nya tåg. Du behöver inte vara med på det första tåget, som för övrigt har gått för länge sedan, det är bara att följa efter de som redan är före, så kommer du också dit.
Det är inte nödvändigt att vara dataprogrammerare för att använda en dator. Dagens persondatorer är gjorda för vanliga människor och man behöver inta ha någon djup IT-kunskap.
Här följer 7 enkla råd:
1. Sök information och kunskap på nätet i vardagen
Gör det till vana att Googla, söka på Wikipedia (uppslagsbok), söka evidens (i t. ex. PubMed) eller annan länk som du hittar på Dental24 under Biblitoksfliken), leta upp telefonnummer på Hitta.se, adresser, resvägar, boka biljetter etc på nätet.
Det blir snart ett nytt sätt att tänka. På nätet hittar du svar på nästan alla dina frågor!
2. Kör inte fast i tekniken
Tänk inte i prylar, tänk i funktion istället. Tänk på vad skall jag ha datorn till? Skall den synkroniseras med adressboken och kalendern, eller skall du använda den för att mejla/kommuncera, lyssna på musik eller titta på bilder?
Välj inte alltid det billigaste men heller inte något onödigt dyrt. Välj vad du absolut behöver. Uppgradera när du behöver mer.
3. Övning ger färdighet
Läs, skriv och räkna med hjälp av datorn. Skriv t. ex. ner dina personliga upplevelse tillsammans med infogade bilder på din dator i ett vanligt Word dokument, så får du kontroll på vad och när du varit med om något minnesvärdt i livet.
Rädsla för att göra fel eller något nytt är nog de främsta hindren för att bli bättre på IT.
Kanske är det därför som barn och ungdomar lär sig använda datorn snabbare än äldre människor?
4. Integritet, etik och moral gäller även på nätet
Tänk igenom hur du vill bli uppfattad på nätet. Försök även tänka igenom om du kan bli missuppfattad. Uttryck dig så väl som möjligt när du kommunicerar med någon annan.
Delta och agera med förstånd men framförallt stå inte utanför och titta på.
5. Omge dig med någon som kan mer än du själv
Det kan vara en professionell IT-expert, en firma eller bara någon du känner som du vet kan hjälpa dig.
Ibland räcker det med någon som är yngre.
Överlämna teknik och datainställningarna till någon som kan det bättre än du.
6. ”Nätverka”
Internet är ett enda stort kontaktnätverk där du kan hitta och hålla kontakten med vänner s.k. social media (Facebook), enkelt skaffa kunskap, surfa, söka/titta/lyssna på filmer/audio (YouTube) och följ länkar för mer information. Du bestämmer själv vad du vill dela med dig av, se eller höra mer av.
7. Detta behöver du
- Tillgång till en modern dator, helst inte äldre än tre år
- Internetförbindelse, bredband
- En egen/personlig mejladress
Ovan är ett minimum, därutöver kan du skaffa hur mycket som helst till din dator.
En del datorer har t ex inbyggd kamera och mikrofon så att du enkelt kan ”Skypa” d v s ringa och ha videokonferens gratis eller till låg kostnad.
Lycka till med nya upplevelser m.h.a. din dator!
Av Per Ahlberg, webbentreprenör