Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

ERGONOMI

25 oktober 2022

Alla i laget måste kunna se optimalt

Fel inställd optik kan drabba hela arbetslaget. Om den opererande tandläkaren inte ser optimalt går det ut över tandsköterskan.

Alla i laget måste kunna se optimalt

Den som ”arbetar med sina ögon” visar ofta det med hela kroppen. Tandvård är inget undantag. Huvudet böjs närmare patientens mun för att alla detaljer ska bli tydliga. Ögon, ansikte och nackmuskulatur får anstränga sig hårt.

När det man arbetar med är mindre än tre kvadratmillimeter behövs en lupp för att se optimalt.
En dåligt anpassad lupp låser in tandläkaren i en dålig arbetsställning medan en bra anpassad lupp tvingar fram ett visst arbetsavstånd och därmed en bättre arbetsställning.
Den som assisterar en tandläkare som har rätt optik har nästan alltid bättre arbetsställning än den som assisterar en tandläkare som har fel inställd optik. Att den ”opererande” inte ser bra kan drabba båda i lagarbetet.

Det är också viktigt med rörelsefrihet. Optiken ska anpassas in till en kroppshållning där risken för belastningsskador minimeras, alltså där användaren både ser och mår bra.
Med åldern kommer också ökad svårighet med närseendet. Plötsligt blir allt svårare även om man böjer ner huvudet för att komma nära.

Förmågan att se detaljer avtar dock inte speciellt mycket om man har rätt korrigerade glasögon för ett specifikt avstånd. Däremot behöver äldre mer ljus och är ofta känsligare för bländning och reflexer.

Tungt för nacken även på fritiden

Modern teknik har förändrat arbetsliv och fritid. Generellt anstränger vi synen mer i dag jämfört med tidigare.

Vi stirrar in i mobiler och datorer stora delar av dygnet. Sitter vi hemma i soffan och surfar i mobilen med nacken i 60 graders vinkel så har vi de där 27 kilonas tryck på nackmuskulaturen och ryggraden. Har vi då stått i en felaktig arbetsställning större delen av arbetsdagen också så blir det problem.

Dagens teknik bidrar till att belastningsproblemen i nacke, axlar och huvudvärk har krupit långt ner i åldrarna.

Källa: Merident

 

Merident är ett nordiskt familjeföretag grundat 1996. Vi främjar kvalitet, effektivitet och välbefinnande hos proffs som arbetar med precision. Vi levererar produkter, tjänster och totallösningar som förbättrar våra kunders arbetsseende och ergonomi.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev