Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Omvärld

5 november 2008

Amarone – från svart får till kultvin

För trettio år sedan rynkade världens vinexperter på näsan åt de kraftfulla Amaronevinerna från Valpolicella i Italien. Idag är de kultvin.

Året är 1970. Stefan Jansson blir bjuden på ett ”gott vin” av sin syster, bosatt i Rom.

– Det var mitt första möte med amarone. Det tog fullständigt tag i mig och på den vägen är det.
Väl hemma startade Stefan Jansson Amaronesällskapet. Som expert på italienska viner har han bidragit till att amarone blivit allt mer känd hos den vinintresserade allmänheten som hyllar vinet för dess smakrikedom med inslag av russin, körsbär och choklad.

– Trots att vinet är alkoholstarkt så får man inte ont i huvudet av det, berättar Stefan Jansson. Jag brukar kalla det för gladvin.

Stefan berättar att det finns såväl lättare som lite kraftigare Amaroneviner och att den som vill bekanta sig med vinet kanske ska börja med den lättare typen.

– Servera vinet i ett vanligt vinprovarglas till en god parmesan. Låt vinet ha en temperatur av femton sexton grader.
Amarone passar bra till vilt, svamp, lufttorkad skinka och ost men också till choklad. Den som inte äter kött kan avnjuta sin amarone till en fiskrätt.

– Välj en fast vit fisk, som marulk, krydda med örtkryddor och servera en tomatsås och kanske en svamprisotto till. Ett alternativ för den som vill äta fisk är att i stället för amarone välja en Ripasso som är Amarones lillebror, av vissa kallad halvamarone. Det är ett framtidsvin, ännu så länge är det mycket prisvärt
När Stefan Jansson fyllde femtio presentades han med otaliga flaskor Amaronevin till följd att Göteborgs systembolag tömdes på amarone. Som samlare har han idag ett åttiotal olika Amaroneviner i sin vinkällare. Stefan tycker att Systembolagets utbud är mycket bra.

– Vinet är som bäst när det lagrats i sex till nio år så det finns all anledning att utforska Systembolagets utbud och lägga några flaskor i prisklassen 300 till 400 kronor på hyllan. Till fest kan en betydligt dyrare flaska delad på fyra bli en prisvärd upplevelse.

FAKTA
Amarone är ett italienskt rödvin som tillverkas i vindistriktet Valpolicella i regionen Venetien i Italien. Det görs på de bästa druvorna som efter skörden får torka i minst hundra dagar. De russinlika druvorna krossas, får jäsa och sedan ligga på träfat i fyra år. Metoden kallas apassimento. Därefter lagras vinet på flaska i ytterligare några år. Vinet har en alkoholhalt på minst fjorton procent.
Druvorna i Amaronevinerna är rondinella, corvina och molinara.

Ripasso: Ripasso görs på resterna från alkoholjäsningen av amarone. Metoden uppfanns av vinfirman Masi.

Amarone på Systembolaget

Wikipedia, Amarone

Besöka Valpolicella, Italien

Rekommendation: Ge bort en Amarone som en uppskattad present!

– Amarone är ett vin man blir glad av, berättar Stefan Jansson, krögare och amaronekännare på restaurang Jungman Jansson i Göteborg

Stefan Jansson arrangerar vinprovningar på sin restaurang Jungman Jansson

Önnereds Brygga, V. Frölunda 35 min med buss från Göteborgs centrum www.jungmanjansson.com .
<

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev