Är tandvården värd sitt pris?
Just nu pågår en intensiv debatt kring människor som inte har råd att gå till tandläkaren. Rubrikerna i tidningarna späder på missnöjet: ”Ofta för dyrt gå till tandläkare”, ”De höga priserna är en avgörande faktor”, osv.
Detta är beklagligt, men det är heller inget nytt. Så har det varit under många år, även under tidigare högkonjunktur och med den tidigare tandvårdsförsäkringen.
Svårigheten med det nya tandvårdsstödet är att många människor med ett normalt behov av att gå till tandläkaren eller tandhygienisten inte anser sig ha råd med detta när subventionen för dessa vanliga besök stannar vid 300 kr respektive 600 kr vartannat år.
Hur mycket patienten ska betala ur egen ficka för normal tandvård kan man alltid diskutera. I den allmänna debatten jämför man ofta med vad patienter får betala för allmän hälsovård. Frågan är om detta är relevant?
Den allmänna hälsovården fungerar sannerligen inte alltid bra. Långa vårdköer och låga betyg i kvalitetsmätningar är snarare regel än undantag. Till skillnad från vad som gäller för tandvården, som ständigt ligger högt i kvalitetsmätningarna.
Dessutom har många stora allmänsjukhus svåra ekonomiska problem. Frågan är om detta är föredömliga exempel på vad som är bra vård? Kanske kunde man bli lite mer kostnadsmedveten och effektiv om man fick veta vad den allmänna vården verkligen kostar och allt inte bara finansierades från ”ett svart hål” med stora underskott?
När man dessutom hör vilka summor som många patienter, inte minst ”fattiga ungdomar” lägger ner på att få bättre andedräkt i stället för bättre tänder – då baxnar man. Eller när man ser hur mycket de spenderar på andra kosmetiska produkter och tjänster. Då inser man att problemet är att man inte prioriterar sina tänder – inte att tandvård är för dyrt!
Diskussionerna om vem som skall betala vårdnotan kommer förmodligen att pågå till dess att all vård bedrivs av ideell verksamhet och då är gratis. Eller kanske tills dess att staten finansierar all vård via skattesedeln? Men det är knappast realistiskt att föreställa sig.
I dag finansieras uppskattningsvis 20-25 procent av tandvården i Sverige via skattesedeln. Utomlands subventionerar staten betydligt mindre än i Sverige. I detta avseende är vi ett föredöme och världsledande.
En annan väg att gå kan vara att omfördela de 6 miljarder som tandvården subventioneras med årligen. Kanske ska fler betala mindre, så att fler ”får råd”? Eller ska stödet i högre utsträckning riktas mot dem som har behov av lite dyrare ingrepp? Och var ska i så fall gränsen för ”dyrt” gå? Vid 3 000 kr? Eller 15 000 kr?
Ett problem för svensk tandvård är att man inte sätter rätt värde på att ha bra tänder. Vad som är dyrt eller inte hänger ju alltid ihop med vilket värde saker och ting har. Får man betala mer än vad man anser att något är värt – ja, då är det dyrt. I annat fall är det prisvärt, eller rent av billigt.
Hur höjer man då värdet på tandvården? Ja, inte genom att stämma in i den allmänna klagosången om att tandvård är dyrt. Nej, det handlar som så ofta om saklig information, utbildning och att bidra till att skapa positiva attityder till svensk tandvård. Vi måste alla hjälpa till om vi ska visa svensk tandvård är värd sitt pris.
Säg därför aldrig till en patient att han eller hon är en ”förlorare” i det nya tandvårdsstödet. Berätta i stället hur viktiga tänderna är för det allmänna välbefinnandet och att friska tänder förbättrar en människas förutsättningar i livet. Hjälp patienten att sätta ett högt värde på sina tänder, för då upplevs tandvården som billig jämfört med andra saker som patienten prioriterat: resor, hårvård, service på bilen, osv.
En sak är säker: Om tandläkaren eller andra offentliga personer hävdar att tandvården är dyr och därmed oöverkomlig för många, eller att tandvårdsstödet är dåligt, ja då kommer det så småningom att bli en etablerad sanning. Vilket i sin tur leder till att de flesta människor kommer att prioriterar andra, i deras tycke mer prisvärda, saker här i livet.
Per Ahlberg
Och så här tycker Malin Lernfelt i sin krönika i GP den 6/4-09
Vad tycker du? Kommentera gärna!