21 maj 2014

Återvinning av brackets kan ge besparingar på 75 %

Tandvården förbrukar årligen nästan en halv miljon brackets till de 30 % av alla svenska skolbarn som beviljas tandreglering. Samtidigt som det överallt i samhället gäller att spara och vara miljömedveten är det få landsting och kliniker som utnyttjar möjligheten att återvinna sina brackets.

Det finns en rad olika förklaringar till varför det är så. Vissa verkar tro att det inte är hygieniskt att återanvända brackets som har suttit i munnen på en annan patient. Andra säger sig klara sin budget och behöver därför inte ”spara” på skattepengarna. Några menar att de använder speciella tekniker som inte fungerar för återvinning och andra känner förmodligen inte till att brackets kan återvinnas.

 Kostnaden en fjärdedel jämfört med nyinköpta brackets

Förfarandet med återvinning av brackets är vanligt i övriga Europa och USA men har ännu inte fått fotfäste i Sverige i någon större utsträckning.

Inom svensk tandvård används ett 20-tal olika fabrikat av rostfritt stål och återvinning kan göras oberoende av teknik. I ett uppskattat genomsnitt betalar klinikerna ca 20 kr/st för nya brackets medan priset efter renovering ligger på ca 5,50 kr/st. En bracket kan rekonditioneras flera gånger.

Samhällets totala kostnad för brackets ligger i dagsläget på långt över 10 miljoner kronor per år och denna kostnad skulle kunna reduceras med ca 75 %, d v s endast 2-3 miljoner kronor per år.

Liten andel återvinns

Yngve Strömberg driver företaget Dental Brackets och har arbetat med återvinning av brackets i mer än 20 år. Han är enligt vår information relativt ensam på den svenska marknaden.

−Vårt företag återvinner totalt ca 60 000 brackets per år. Verksamheten är certifierad enligt Socialstyrelsens krav, vilket inkluderar såväl CE-märkning som ISO-certifieringar, och vi kan garantera att kvaliteten blir som för nyinköpta, säger Yngve Strömberg.

När företaget fått in en order görs först en genomgång för att se vilka brackets som kan återvinnas. Vanligen måste runt 10 % kasseras. Först bränns limmet bort på alla brackets och sedan följer elpolering och ultraljudstvätt. Efter rekonditionering och noggrann kontroll skickas beställarens brackets tillbaka till kliniken, d v s varje klinik får tillbaka sina egna brackets.

−Själv är jag lite förvånad över att så få kliniker i Sverige utnyttjar denna möjlighet. Intresset ute i Europa ökar däremot hela tiden. När jag hör mig för bland de svenska klinikerna får jag olika förklaringar, bl a att det inte skulle vara hygieniskt med återvinning. Men då bortser man från att produkterna genomgår både bränning och ultraljudstvätt. De flesta av oss använder ju bestick som andra har ätit med utan att fundera över det, konstaterar Yngve Strömberg.

Pengar att spara!

Det klagas ofta på att skattepengarna inte räcker till inom vård och omsorg men här finns ett område som det uppenbart går att spara på. Med en kostnad på mellan 15-30 % av nyinköpta brackets kan man tycka att intresset för återvinning och miljöansvar borde vara större.

Kommentar: Dental24 har också sökt företrädare för ortodontikliniker, såväl på Tandläkarhögskola som inom Folktandvården, för att få kommentarer till varför man utnyttjar respektive inte utnyttjar återvinning av brackets, men dessa företrädare har avböjt att kommentera frågan.

 

/Gunilla Ekholtz
Skribent Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev