Att dra nytta av lärdomarna från krisen
– Det var inte bättre förr! Tandvården i Sverige har alltid haft en otroligt bra förmåga att ta vara på erfarenheter, bra som dåliga, och ständigt utvecklas. Men i en allvarlig pandemi känns det säkert för många svårt att ha en framtidstro.
Det anser två tandläkare med lång och stor erfarenhet, Bengt Franzon som även forskar vid Malmö universitet, och Mikael Zimmerman, docent och specialist inom hygienfrågor.
– När vi, som har målsnöret i nacken blickar bakåt har tandvården genomlevt många kriser under de senaste fem decennierna. Hoten har varierat och varit ekonomiska, strukturella, politiska, smittsamma sjukdomar, regulatoriska krav, säger Bengt Franzon och de båda tandläkarna tar upp ett antal händelser:
- Tandvårdsförsäkringen 1974 skapade socialiseringsskräck i privattandvården.
- AIDS/ HIV på åttio- och nittiotalet skapade panik både i samhället och tandvården.
- Frihet för barn och unga att fritt välja tandläkare skakade Folktandvården.
- Urholkningen av tandvårdsförsäkringen och den dåliga praktikekonomin på nittiotalet var katastrofal för framtidstron.
- Regelbundna lågkonjunkturer.
- Nedskärningar av trygghetssystem.
- Ständigt ökande antibiotikaresistens.
Starkare ur varje kris
Bengt Franzon menar att tandvården också haft tur: amalgamdebatten på nittiotalet och tandvårdsstödet 2008 dämpade effekterna av samhällskriserna. Han fortsätter:
– Tandvården i Sverige har lärt något och gått starkare ur varje kris, med mer kunskap och bättre arbetssätt. Bashygienen blir bättre för varje smitta och varje ekonomisk kris lär oss att jobba smartare. Goda hygienrutiner, ordning och reda på verksamheten, sund ekonomi, bra personalpolitik är framgångsfaktorer både i vardagen och i kriser.
Kurs för att dra nytta av lärdomarna
Insikterna från ett långt yrkesliv ville Bengt Franzon och Mikael Zimmerman gärna dela med sig av och därför har de tillsammans med Celin Dental skapat en kurs om hur tandvården kan gå vidare efter pandemin.
– Ambitionen är att på ett konkret sätt gå igenom vad vi lärt oss av coronakrisen. Vad som gått dåligt men framförallt vad som varit framgångsrikt. Allt från bashygien till hur samhällsekonomin kommer att påverka tandvården, berättar Mikael Zimmerman. Till det har vi skapat ett enkelt digitalt uppstartsverktyg. Det är lathundar kring frågeställningar med korta svar och länkar till källor, fördjupningsmaterial och vetenskapliga referenser.
Träffas på plats eller via länk
– Vi ser ett behov att träffas och prata om vad vi just nu går igenom. Hur det känns och hur vi går vidare fortsätter Bengt Franzon. Tanken är en fysisk kurs i Stockholm där vi allt som allt är max 50 personer, utspridda på föreskrivet avstånd förstås. För den som inte vill resa eller av andra skäl inte kan vara på plats finns möjlighet att delta digitalt.
Kursen anordnas av Celin Dental och Mikael Zimmerman föreläser om smitta, hygien etc, och Bengt Franzon om sådant som omvärld, politik och tandvårdssystem. Även ett block om ekonomi, företagande och personal kommer att behandlas med Carina C Sjölund som föreläsare.
Exempel från uppstartsverktyget:
Vad Handhygien
När Handskar
Hur Tvål och vatten i 2 min
Varför Handhygien är det enklaste sättet att förhindra smittspridning.
Tvål och vatten är effektivt att avlägsna influensavirus
Referens Grayson M L., et al. Clin Infect Dis. 2009 Feb 1;48(3):285-91
Webb Folkhälsomyndigheten: Allt du vill veta om handhygien
Läs mera Vårdguiden 1177: Så tvättar du händerna
Källa: Celin Dental