Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

4 september 2013

Borsta Borsta – Svensk app finansierar barntandvård i Kapstadens kåkstäder

Dental24 har träffat tandläkare Kerstin Lundgren, initiativtagare till det framgångsrika biståndsprojektet Ncuma Tandhälsa i Sydafrika. Med hjälp av insamlade medel från bl a Rotaryklubbar, ett eget 90-konto och en app som lär svenska förskolebarn att borsta tänderna, driver stiftelsen förebyggande tandvård i Kapstadens kåkstäder.

Kerstin_Lundgren_et_al

Afrika_tjej2 Problem med karies och bristen på tandvård är ett stort problem i de sydafrikanska kåkstäderna.  ”Nursing caries”, som uppkommer när barnen får sova med en nappflaska fylld med söt dryck, är mycket vanlig och 90-95 % av alla fattiga barn lider av grav karies. Det finns ofta ingen tandvård alls att tillgå för den stora befolkningen i kåkstäderna.

 

Dålig kunskap om sambandet mellan sötsaker och karies

”Det var när jag besökte min syster som arbetar på en mödraklinik i Kapstaden som jag upptäckte att nästan alla barn och vuxna hade stora problem med sina tänder. De borstade inte sina tänder och kände inte till sambandet mellan sötsaker och karies, utan konsumerade godis och Coca-cola för att få lite guldkant på tillvaron.” berättar Kerstin. ”Där och då föddes idén att börja med uppsökande verksamhet i förskolorna för att lära de yngsta att borsta tänderna och förhoppningsvis ge dem en bättre start i livet”, säger Kerstin.

Afrika_barn
Kerstin_Lundgren

En miljonstad som saknade tandvård

Kerstins syster Ingrid LeRoux är läkare och kom till Sydafrika redan 1972. Hon arbetade till att börja med på det kända Groote Schuur-sjukhuset i Kapstaden där den första hjärttransplantationen utfördes men började snart intressera sig för undernärda barn i kåkstäderna. 1979 startade hon Philani-kliniken, en mödravårdsklinik som ligger i Kapstadens största kåkstad Khayelitsha (betyder nytt hem på Xhosa-språket). Khayelitsha skapades av den dåvarande apartheidregimen.

Det officiella invånarantalet i Khayelitsha räknas idag till 1 miljon människor men Kerstin tror att antalet kan uppgå till det dubbla! Innan Kerstin och hennes medarbetare startade Ncuma Tandhälsa fanns det bara två tandvårdskliniker (för huvudsakligen vuxna) här.

Finansiering från Rotary och många bidragsgivare

När Kerstin 2005 beslutade sig för att satsa på sin idé var det självklart att söka bidrag från den Rotaryklubb där hennes man var medlem. Ytterligare en Rotaryklubb i Göteborg och en i Kapstaden är också med och stöttar projektet finansiellt.

Då Rotarys medel inte kan användas för anställdas löner bildades 2007 också Insamlingsstiftelsen Ncuma Tandhälsa som har några större och många mindre bidragsgivare. Stiftelsen har t ex också fått kollekter från olika kyrkor i Göteborg.

Med insamlade medel kunde projektet börja förverkligas. Den första kliniken invigdes 2007 och är inrymd i Philani-kliniken. De två behandlingsrummen utrustades med begagnad utrustning från Sverige.  2012 öppnades ytterligare en klinik i kåkstaden Broadlands.

Frivilliga stöttar projektet

Många frivilliga är engagerade i projektet.  En svensk dentaltekniker har ansvarat för installationen av de begagnade utrustningar som stiftelsen köpt i Sverige. Stiftelsens styrelse arbetar utan ersättning.

Kerstin själv och ett stort antal tandläkare har genom åren arbetat vid klinikerna eller gjort sina examensarbeten där, bl a 20 tandläkarstudenter och 7 hygieniststudenter.

Sedan 2008 har stiftelsen också ett avtal med Västra Götalandsregionen som årligen sponsrar vistelsen för två tandläkare som arbetar på en av klinikerna i ca fyra veckor.

”Tack vare vårt samarbete med tandvårdshögskolan på University of Western Cape kan de svenska tandläkarna och tandhygienisterna resa ner och arbeta i Sydafrika. En professor vid tandvårdshögskolan ansvarar för handledningen av våra studenter och stöttar stiftelsen arbete på olika sätt”, berättar Kerstin.

Förskolebarn lär sig borsta tänderna

2008 anställdes en tandhygienist på Philani-kliniken. Hon bedriver utbildning för barn i grundläggande tandhälsa vid daghem och förskolor i Khayelitsha. Många förskolebarn borstar nu tänderna 2 gånger varje dag med tandborstar från sponsorer som TePe, Colgate och OralB. Tandhygienisten utbildar också s.k. hälsoarbetare (Outreach Workers) i förebyggande tandvård.

Stiftelsen har också kunnat anställa en tandläkare och en tandsköterska på halvtid som vissa dagar behandlar akuta problem.

Personalen från de båda klinikerna besöker årligen 110 förskolor och når där ca 3000 barn och utför akut tandvård på 3500 barn på tandklinikerna.

Numera svarar det sydafrikanska Hälsodepartementet för klinikernas förbrukningsartiklar och har också lämnat ett löfte om att ta över lönekostnaden för tandhygienisten på Philani-kliniken.

”I framtiden är det min förhoppning att stiftelsens samarbete med Universitetet i Kapstaden ska leda till att vi kan ta emot sydafrikanska tandläkarstudenter här i Sverige,” avslutar Kerstin.

Afrika_tandborstar2

 

Insamlingsstiftelsen egen app Borsta Borsta

Borsta Borsta är en rolig tandborstarskola som hjälper barn mellan 2 och 7 år att utveckla en daglig tandborstrutin och gilla sin tandborste. I appen får barnen träffa Fluorian, en glad och skojig figur som mer än gärna sjunger sin sång och låter barnen sjunga med.

Alla som arbetat med appen har gjort det helt ideellt och samtliga intäkter går oavkortat till Ncumas 90-konto. Appen kostar 7 kr och går att ladda ner från AppStore.

Skicka gärna ett bidrag till Stiftelsen Ncuma insamlingskonto:  900132-2

 

App_fluerian

Ladda ner appen Borsta Borsta på AppStore och skänk 7 kr till stiftelsen

 

Läs mer om Ncuma på www.ncuma.se

/ Gunilla Ekholtz

skribent Dental24

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev