Bosse på Tandia lockade Kina till Sverige
Berget har kommit till Muhammed. Så kan man beskriva Bo Ekströms bedrift att anställa kinesiska Ansheng Wu till sitt dentallab Tandia i Malmö. Hon koordinerar det allt tätare samarbetet mellan Tandia och kinesiska Royal Dental Lab.
Tandia har funnits sedan 1975 och färgstarke Bo Ekström har varit ägare sedan 1988. Redan tidigt såg han behovet av att förlägga tillverkningen av implantat, kronor, broar och bryggor till något land som kunde utföra arbetet billigare än i Sverige. Han fann så klart Kina.
– Jag började sända modeller för tillverkning av tandteknik till olika länder, bland andra Polen. Sökte även partners i Kina, men hade svårt att hitta något. Kommunikationen var ett stort problem. Av en slump kom jag i kontakt med Royal Dental Lab i södra Kina och tyckte äntligen att jag hittat rätt, berättar han.
Ansheng Wu fanns på Royal Dental, men arbetade då i Hamburg och hade tidigare varit Royal Dental i Kina. Hon är inte tandläkare, utan har specialiserat sig på kommunikationen mellan Royal Dental och dess kunder, som finns på olika håll i världen. Bosses första kontakt blev med Anshengs bror. Han är tandläkare och anställd på Royal Dental.
Samarbetet började med att Tandia började skicka modeller i form av gipsavtryck, samt alla nödvändiga komponenter till Royal Dental för tillverkning.
– Själva materialet köper vi in från olika håll, bland annat Kanada och Schweiz. Vi förser alltså Royal Dental med all information som behövs, och de tillverkar efter våra önskemål. Det fungerar utmärkt och priserna blir mycket lägre, säger Bosse.
Han menar att i den mån det finns någon misstänksamhet mot kinesisk tandteknik, har han byggt bort det i sin arbetsmodell.
Själv har han mycket stort förtroende för Royal Dental. Så stort att han erbjöd Ansheng jobb. Nu har hon varit i Malmö sedan februari, men resan dit har varit kantad av administrativt krångel som det föll på Bosse att lösa.
Först skaffade han Ansheng en hyreslägenhet i Malmö med perfekt läge bara några minuter från jobbet, därefter intygade han både till svenska och kinesiska myndigheter om att Ansheng har anställning och jobb samt försäkrade att hennes arbete inte kan utföras av någon svensk. Han köade på Migrationsverket i Sverige (två gånger till och med eftersom han först stod i fel kö) och tampades med svenska ambassaden i Peking.
Men till slut var byråkratin besegrad och Ansheng kunde komma till Sverige, om än två månader försenad. I dag fungerar hon som koordinator för samarbetet mellan Tandia och Royal Dental.
– Ansheng underlättar samarbetet oerhört. Tolkning på den här detaljnivån låter sig inte göras. Man måste ha någon som förstår exakt vad som avses och var språkfällorna finns. Jag upptäckte snart att samma engelska dentalterm användes på helt olika sätt hos oss och i Kina. Våra kunder har förstått värdet av det här och nu frågar de ofta direkt efter Ansheng när de ringer, säger Bosse.
Nu uppstår nästan inga fel, även om Anshengs och Bosses gemensamma språk är engelska – från Bosses sida inte helt flytande, om han ursäktar. Men här hoppar inga halta löss, Ansheng letar efter en privatlärare som kan hjälpa henne att lära sig svenska. Hon trivs bra i Sverige och vill gärna stanna.
– Malmö är ganska likt Hamburg, där jag bodde tidigare. Dessutom är jag uppvuxen i norra Kina, nära ryska gränsen. Det gör att jag gillar den typ av mat ni äter i Sverige, med öl, bröd och potatis. Det är min barndoms mat, så på det viset känner jag mig mer hemma här än i södra Kina, säger hon och ger därmed en bild av vilket enormt land Kina är.
För Tandia innebär arrangemanget att man nu kan erbjuda tandteknik till ett betydligt lägre pris än tidigare.
– Jag tröttnade på de ständiga prisdiskussionerna och beslöt att försöka erbjuda det folk ville ha. Nu kan vi se till att fler patienter får råd med fasta proteser. Vi tillverkar kronor och broar på Tandia i Sverige och Royal Dental i Kina och vi har fullständig kontroll över arbetet.
– Vi är stolta över det vi gör och är så vitt jag vet det enda labbet som berättar exakt vilka vi samarbetar med i Kina, säger Bosse.
Och om någon undrar varför ett dentallab i Folkrepubliken Kina bär namnet Royal Dental, så har Ansheng svaret: Det är för att labbet tillverkar kronor.