Bristen på tandvårdspersonal. Del 1: Tandhygienister
Tandhygienisternas situation har varit i fokus de senaste åren. Brist på tandhygienister är regel snarare än undantag i Sveriges regioner. En SACO-undersökning gav nyligen vid handen att tandhygienister aldrig tjänar in sina studier. Planerade utbildningsplatser försvann, när Malmö Högskola förlorade sitt tillstånd att utbilda. Det utbildas definitivt för få tandhygienister i Sverige. Tandhygienisterna har en viktig roll i framtiden och regionerna måste börja ta sitt ansvar för att utveckla detta yrke, säger Tandhygienistföreningens ordförande Yvonne Nyblom.
Utbildar vi tillräckligt med tandhygienister i Sverige idag?
– Nej. Det gör vi inte. Vi hoppas verkligen på att Malmö Högskolas ansökan om att starta upp utbildning godkänns. De övriga lärosätena har ju gjort insatser genom att ta in ett överintag, men det behövs en tydlig bra grund att stå på här. Då behövs det definitivt ett lärosäte till.
– Bristen på lärarkompetens på våra lärosäten är ett jättebekymmer inför framtiden. Det har blivit en konkurrens om de få doktorandtjänster som finns. Det avsätts inte tillräckligt med resurser för att handskas med detta.
– Jag är jätteglad över att vi har en treårig utbildning. Men den har ju bidragit till att vi just nu har en situation där det tar lite längre tid att få ut tandhygienister i kombination med att vi har ett lärosäte mindre än tidigare.
Är tandhygienist ett framtidsyrke?
– Ja, det tror jag absolut. Det är ett yrke som i grunden handlar om att främja munhälsa och att arbeta förebyggande. Att arbeta förebyggande är ju något som blir mer tydligt i alla sammanhang. Det är det kloka sättet att arbeta på, och det gäller både hälso- och sjukvård och tandvård.
– Och där ser vi också idag att tandhygienistens roll har blivit större, både i hälso- och sjukvården, men även på andra arenor; i skolor och inom uppsökande verksamhet och i primärvården. I primärvården ser vi samarbeten som kommer i gång med uppsökande verksamhet. Det har blivit mer naturligt för hälso- och sjukvården att söka samverkan med tandvården. Så jag säger att det är en stor utvecklingspotential i framtiden.
Det tycks vara lite dåligt betalt…
– Löneutvecklingen har inte varit i den takt som vi skulle önska. Vi är i sällskap med många andra yrken i hälso-och sjukvårdssektorn, med utbildningar som brukar kallas medellånga. Vi sticker inte ut där. Dessutom har det inte tidigare funnits så många karriärmöjligheter, men det är också något som har ökat de senaste åren, har vi sett. Det påverkar också löneutvecklingen.
Från tandläkarhåll, hävdas det ibland att regionerna inte tar sitt ansvar genom att betala ordentliga löner. Stämmer det även för tandhygienister?
– Ja, det är en bild jag kan känna igen mig i. Man kan tycka att det är lite konstigt att när det är en sådan stor brist, att det samtidigt är en sådan dålig löneutveckling. Tyvärr ser vi att allt för många lämnar yrket dels på grund utav en dålig löneutvecklingen, dels på grund av ganska tuffa arbetsförhållanden som finns på många ställen.
– Alltför många tandhygienister blir utbrända och orkar inte med att arbeta i de arbetsmodeller som finns på många ställen. Det är verkligen ingen klok politik av arbetsgivarna att använda sig av arbetsmodeller – där man kan påverka väldigt lite – som gör att man inte trivs.
Vad gör ni inom Tandhygienist föreningen för att förbättra tandhygienistens framtida situation?
– Ett exempel är att vi arbetar med att utveckla en specialisering av tandhygienister. Dels innefattar specialisering en ny karriärväg för att tandhygienister. Vi tror att det är en viktig väg att gå och vi tror att det kommer att få en stor roll i tandvården.
– Tandhygienisternas specialiteter kommer att finnas inom områden som har ett stort behov av just den typen av kompetens. En specialiserad tandhygienist skall vara ett bra komplement till tandläkarnas specialiteter och också bidra till att sprida forskning ute i verksamheterna. En specialiserad tandhygienist kan bidra till att evidens och ny kliniknära forskning kommer ut i verksamheterna.
Vissa regioner har satsat på tandhygienister och har betydligt större andel tandhygienister inom tandvården. Blir det bättre tandvård, ju fler tandhygienister vi får?
– Det skulle jag inte säga generellt. Det handlar inte om det, utan det handlar om att ha en väl avvägd proportion av de olika yrkena. Däremot behövs det en bra struktur och god planering på vilken kompetens som behövs i olika sammanhang. Och det kanske man gör lite slentrianmässig ibland när man planer.
/Dental24