Bristen på tandvårdspersonal Del 2: Tandläkarna
Både Sverige och Danmark har brist på tandläkare. I Danmark vill tandläkarnas organisation öka antalet utbildningsplatser. I Sverige anser Svenska Tandläkarförbundet att man bör vara försiktig med att utbilda fler tandläkare. Istället bör yrket göras mer attraktivt.
Den brist på tandläkare som vi ser idag, beror inte på en faktisk brist på tandläkare. Snarare är det den svenska arbetsmarknaden som inte kan tillgodose resursen som finns, förklarar Chaim Zlotnik, förbundsordförande för Svenska tandläkarförbundet.
– Från Tandläkarförbundet har vi en mer övergripande hållning till denna fråga. Man kan väl säga att de finns en regional brist. Det finns en brist i en region, men inte i en hel region. Bilden är komplex. Den blir än mer komplex när man ser demografin.
En av orsakerna till bristen är att vissa regioner inte kan attrahera tandläkare.
– Regioner måste se nyttan med att ha tandvård inom sina regioner. Det är en prioriteringsfråga för regionerna. Dessutom får vi inte glömma att tandvård genererar pengar.
Chaim Zlotnik, ordförande Svenska Tandläkarförbundet
Chaim Zlotnik, ordförande Svenska Tandläkarförbundet
’- Patienterna betalar 59 procent av all tandvård själva. Så finns det personal och patienter, ja då gör man ett överskott. Om man dessutom använder incitamentet fri prissättning.
– Många orter har haft tandläkare, men inte lyckats behålla dem. Många tandläkare börjar sin yrkesbana på en viss ort, men slutar efter en tid. Andra platser har bättre förmåner och bättre utvecklingsmöjligheter.
En annan orsak till bristen är tröghet i systemet. Enligt tandläkarförbundet går det att få ut mer av de tandläkarlegitimationer som redan finns i Sverige.
– Vi kan få tillbaka en och annan som flytt landet och en del andra som finns i landet men av olika skäl inte jobbar som tandläkare. Jag tror att man kan täppa till en del luckor.
– Sedan måste vi se till att det bli lönsamt att jobba heltid. Det handlar om få fler att orka jobba heltid. Man måste jobba med förutsättningarna.
På lång sikt måste yrket ges större attraktionskraft. Det behövs även skapas incitament för de som är villiga att satsa för att skapa egna verksamheter, anser Zlotnik:
– Lösningen finns i fri prissättning och fri etableringsrätt. Det är fundamentet.
Fler utbildningsplatser kommer inte nödvändigtvis att lösa problemet, enligt svenska tandläkarförbundet.
– För det första är systemen otroligt tröga. Ökar man utbildningsplatserna idag, tar det fem år innan de kommer ut på arbetsmarknaden. Det är lite vanskligt att veta vad som händer om fem år. Vi tror ännu inte riktigt på att gå den vägen.
– De som går på utbildning idag, de skall få den kvalitet och den standard som det förväntas att de skall få.
– Sedan finns det ytterligare ett par hundra personer som väntar på att få göra sina kunskapsprov och sin praktiska utbildning. Därför menar jag att man skall vara lite försiktig med att öka utbildningsplatserna.