Aktuellt

Coronavirus

8 april 2020

Coronakrisen och svensk tandvård: Uteblivna patienter och nedbantad verksamhet

Det är oroligt värre inom tandvården! Krisen som ingen kunde förutse, har fått ekonomiska följder som ingen kunnat ana. Anställda fruktar för sina jobb. Företag är rädd för konkurs. Olika arbetsgivare/ägare/verksamheter agerar olika. Och redan frågar sig många: Hur ser svensk tandvård ut när krisen är över?

Enligt statistik från Försäkringskassan minskade antalet patientbesök med 30 procent under vecka 12, jämfört med motsvarande tid 2019. Vecka 13 var siffran ca 46 procent lägre, om man räknar in privata aktörer som bedriver regionsfinansierad tandvård.

En privat tandläkare intervjuad i SvT säger att han aldrig upplevt något liknande under sina 40 år som tandläkare. Från ett fullbokat schema, är man nu nere i under 50 procents beläggning.

De privata tandläkarna har drabbats hårdast

Merit Lindberg, VD för Privattandläkarna är tydlig med att de privata tandläkarna har drabbats hårt. Men det finns stora variationer mellan vårdgivare. Det skiljer sig åt mellan olika regioner samt vilken patientstock man har.

”En del har inga intäkter alls just nu. Har man många patienter som är över 70 år, så har i princip hela patientflödet försvunnit, säger Merit Lindberg.

En hårt prövad profession

Det är främst bortfallet av de äldre patienterna som drabbar privattandläkare. Över 80 procent av patienter som är över 70 år, går till en privat tandläkare.

”Det är bråttom att komma med åtgärder. Tandvården är en sund och välmående bransch med livskraftiga företag. Privat tandvård är en utpräglad småföretagarbransch. Men man har inga andra intäkter än de från patienterna, påpekar Merit Lindberg.

Rätt stöd är avgörande

Med rätt stöd – som räcker till – har de privata tandläkarna alla förutsättningar att klara sig igenom krisen. Om inte, kommer det att bli konkurser.

– Alla gör vad de kan. Om stödet kommer och räcker till, så har tandvården en chans att överleva, sammanfattar Merit Lindberg.

Folktandvården

Pandemin påverkar även Folktandvården. Läget varierar mellan olika regioner. Ambitionen är att hålla igång verksamheten i möjligaste mån. Men nya rapporter om nedskuren verksamhet strömmar in hela tiden. Patienter med förkylningssymtom samt vissa riskgrupper nekas behandling. Mest ansträngt tycks läget vara i Skånes, Stockholms och Blekinges regioner, med nedskuren verksamhet och inställda behandlingar.

Tidigare under krisen hade Folktandvården brist på skyddsutrustning och fick ställa in behandlingar. I Stockholms län var endast tio kliniker öppna för akutfall.

Hårt tryck efter krisen

Många inom Folktandvården oroar sig för tiden efter pandemin. I flera år har Folktandvården brottats med långa köer. I en situation där privata tandläkare går i konkurs, skulle trycket bli mycket hårt på Folktandvården.

Det är viktigt för oss att få friska patienter att komma. För vi funderar ju på hur det ser ut när pandemin är över, kommer vi ha ett berg av patienter? sa en klinikchef för Folktandvården i Eskilstuna, till SvT.

Dentallab drabbades tidigt

Unionen organiserar ca 3000 tandsköterskor och ca 800 tandtekniker vid privata dentallaboratorier. Gunilla Krieg,  central ombudsman för tandvård och dentallaboratorier på Unionen, bekräftar att medlemmarna är oroliga.

”Många arbetsgivare var väldigt snabba på att teckna avtal om korttidsarbete, inom ramen för stödet från Tillväxtverket. – Bland de första som hörde av sig och vill minska arbetstiden var dentallaboratorier. Orderingången sjönk så hastigt, när tandläkarmottagningarna avbokade patienter, säger Gunilla Krieg. 

Det är mycket vanligt med avtal som ger 40 procents arbetstid – en reducering från 40 timmars vecka till 16 timmars vecka. Någon tydlig regional skillnad syns inte, från Unionens perspektiv.

”Majoriteten av tandläkarmottagningarna som jag varit i kontakt med har fått ställa in behandlingar, säger Gunilla Krieg.

Många medlemmar osäkra inför framtiden.

”Effekten var väldigt krisartad i mars. Många mottagningar kunde inte utföra något arbete eftersom det var brist på skyddsutrustning.Många har sagt att de är oroliga för att mista sina stora patientgrupper. När kommer patienterna över 70 tillbaka? Man vet inte hur länge det håller på, avslutar Gunilla Krieg.

Mer information om coronavirus och professionen på Dental24

Några kliniker är oroliga för sin framtid (se omvärldsbevakning på Dental24)

För den som är intresserad finns det nu flera poddar och krönikor om covid-19 på Dental24.

/Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev